Els meteoròlegs van donar ahir per acabada l'onada de calor que durant aquests dies ha colpejat de ple les comarques gironines. Una caiguda moderada de les temperatures va començar a allunyar, ahir al matí, la calor més extrema que ha patit mai un setembre per donar pas a un ambient més suau, tot i que encara típic d'estiu.

La fi de les calorades es va fer evident tant en les màximes com en les mínimes. Ahir mateix, la demarcació va registrar quatre graus centígraus menys de mitjana. Així, localitats que dimarts van superar aquests 34 graus ahir amb prou feines arribaven a 30, com és el cas de la ciutat de Girona.

A la costa on més es va notar el canvi va ser a la nit. La matinada d'ahir les temperatures van experimentar una baixada encara més elevada. Torroella de Montrgí, per exemple, va passar de 24,8 graus a 15,5, gairebé 10 graus de diferència, si bé en aquest cas l'anomalia no era que hagués fet una nit freda sinó que les anteriors havien estat extremadament càlides.

L'onada de calor ha acabat, però l'estiu encara no. Les temperatures es preveuen molt altes almenys fins la setmana que ve. En aquest cas però, els meteoròlegs no preveuen que es repeteixin les calorades de diumenge, dilluns i dimarts.

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) va fer ahir un balanç de l'onada de calor i va remarcar que ha deixat rècords històrics de temperatura per a un mes de setembre.

Després d'uns mesos estiuencs en els quals no s'ha registrat cap onada de calor, el mes de setembre ha començat amb una inusual calor, i durant diversos dies s'han superat els 35 graus a bona part de les comarques gironines i registres entorn dels 40 graus a la Vall de l'Ebre.

Al llarg de l'episodi, 104 de les 135 de les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys de dades han registrat la temperatura màxima més alta de la seva sèrie en un mes de setembre. En vuit casos, corresponents a estacions pròximes al litoral, no només s'ha superat la màxima absoluta de setembre, sinó la de tota la sèrie. Després d'un estiu que ha estat càlid però sense grans onades de calor a Catalunya, més d'un terç de les estacions de la XEMA (69 de 180 estacions) van registrar la màxima anual durant aquesta primera setmana de setembre, un fet molt inusual, segons els meteoròlegs.

Absència de brisa al mar

L'episodi de calor va començar el dijous 1 de setembre, amb valors de temperatura màxima superiors a 30º C en bona part de Catalunya i de fins a 35,4º C a Cabanes (Alt Empordà). L'absència de brisa del mar va permetre que la temperatura superés clarament els 30º C en el litoral.

Al llarg de l'episodi també hi ha hagut nits amb temperatura molt elevada a bona part del país, fins al punt que 31 de les 135 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han mesurat la temperatura mínima diària més alta de la seva sèrie de setembre. La matinada més càlida de l'episodi va ser la d'aquest dilluns, 5 de setembre, amb mínimes molt per sobre dels 20 graus.