El bisbe de Girona, Francesc Pardo, que defensa el dret dels catalans a ser consultats, valora que «la unitat preval sobre el conflicte» i que «la realitat és més important que la idea», alhora que es pregunta: «En quin tipus d'Estat es pensa?» per a Catalunya. En la seva carta dominical de diumenge -que es pot llegir a la pàgina 40 de l'edició d'avui de Diari de Girona-, adverteix: «Escrigui el que escrigui, pot ser interpretat ideològicament des d'un extrem o des del contrari. M'agradaria situar-me en la saviesa de l'Església».

Després de recordar que els bisbes de Catalunya estan al servei del poble i reivindicar les idees del document del 1985 Arrels cristianes de Catalunya, Pardo recorda que el papa Francesc els ha demanat: «Estigueu amb el poble». Ara bé, també diu que el pontífex defensa que «la unitat preval sobre el conflicte» i que «la realitat és més important que la idea». Per això, Pardo reivindica una «reflexió serena» davant la «complexitat provocada per la crisi econòmica, que amenaça el futur de molts», així com «per la tensió que genera el desig i el dret d'una bona part dels ciutadans de ser consultats, els compromisos d'haver acceptat una constitució i de formar part de l'Estat espanyol».

També afegeix com a causa «el llistat de reivindicacions pel bé del poble que no han obtingut les respostes esperades, les diverses propostes polítiques que s'ofereixen i les dificultats que comporta un camí d'aquest tipus». «Independència o no? Estat propi o no? Però en quin tipus d'estat es pensa? Quina configuració i quins valors tindria? Quina relació amb l'actual Estat; en quin marc de drets i deures? Proposta d'un estat federat?», es pregunta el bisbe.

«Continuar formant un sol Estat amb els canvis imprescindibles i necessaris per enfortir la identitat d'una manera real i efectiva? Viabilitat de les propostes en el context actual d'Europa i de les nacions?», qüestiona el prelat.