Aigua és Vida tem que el decret de sequera deixi el Ter encara més buit. Així ho va manifestar aquesta entitat que defensa el cabal ecològic del gran dels rius gironins. La falta de pluges d'aquestes últimes setmanes està acabant amb les reserves dels pantans i buidant de mica en mica el cabal del Ter.

Aquest decret, que deixa en mans del Govern la presa de decisions d'urgència sobre els recursos hídrics de Catalunya, pot deixar el riu amb uns nivells encara menors als habituals, que ja són de per si inferiors als que marquen les indicacions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

En aquest sentit, si no plou durant aquest setembre l'aplicació del

decret pot ser imminent i pot posar un problema afegit a la lluita

d'Aigua és Vida per garantir la sostenibilitat ecològica del Ter.

Els mesuratges que periòdicament porta a terme l'entitat ecologista confirmen una baixada dràstica del volum d'aigua des de finals del mes d'agost. "Hem passat dels 8 o 9 a 4 metres cúbics per segon", assegura l'entitat. La xifra és la mínima que el riu hauria de tenir per garantir-ne la seva viabilitat, però no és ni molt menys la més comuna que s'ha mesurat en els últims anys. La sobreexplotació del Ter (amb un 75% del seu volum que va cap a l'àrea metropolitana de Barcelona) comporta que de mitjana el seu nivell sigui més proper als tres metres cúbics per segon.

Nivells "acceptables"

En aquesta línia, Aigua és Vida considera "estrany" que amb la sequera persistent d'aquests dies i amb unes reserves cada cop més minses als embassaments de Sau, Susqueda i el Pasteral, el riu Ter baixi amb uns nivells "acceptables" d'aigua. "No són els valors habituals, i ens sorprèn. Sempre és molt bo que baixi més aigua però sabem que normalment el riu té un cabal inferior, i no entenem per què amb aquesta sequera i els pantans buidant-se, baixi més aigua de l'habitual al Ter", va explicar Pau Masramón, membre de

l'entitat ecologista.