L'expert en ciberseguretat Bruno Pérez destaca que darrere les estafes a Internet hi ha grups especialitzats i destaca que els dos últims anys han pujat de forma exagerada els casos perquè tothom és vulnerable.

Considera que hi ha hagut un creixement dels casos d'estafes els últims anys com mostren les dades?

Sí, els casos de ciberseguretat abans eren molt aïllats i els dos últims anys han crescut de manera exageradíssima. Tothom és vulnerable i tothom està amenaçat.

Quines són les estafes més típiques a internet?

N'hi ha de molts tipus, el pishing però en seria el més típic. Però també n'hi ha hagut molts recentment per exemple de gener que rep un sms o Whatsapp on es diu que el banc demana un codi a l'usuari. Amb això els delinqüents volen aconseguir dades i aquí és quan comença una estafa. Cada vegada però és estafes són més perfilades per exemple a les bancàries, la persona no rep un e-mail de la Caixa si s'és del Banc Sabadell.

Però com sap l'estafador de quin banc un ciutadà és client?

La gent navega per llocs web amb seguretat poc elevada i aquí és on s'aconsegueix la informació. En aquestes webs els hackers aconsegueixen les dades i després les creuen amb el codi dels bancs i saben de quin ets client.

Fa uns mesos parlàvem de correus fent-se passar per Endesa o Correus que "segrestaven" les dades a canvi de diners. Són freqüents aquests enganys?

D'això en diem Ransomware. Són casos que han fet molt mal i el que fan és encriptar-te la informació de l'ordinador i per poder desencriptar et demanen una suma de diners. En molts dels enganys el primer cop que es pagava no t'enviaven res fins que no ho feies per segon cop.

La gent no és conscient que cal apostar per la seguretat a la xarxa?

El gran problema de la ciberseguretat és la conscienciació, hem de fer veure a la gent que per exemple quan marxes de casa tanques la porta amb un pany i fins i tot l'alarma. Unes mesures que cal posar també en ciberseguretat i no anar amb el lliri a la mà. No ens hem de creure tot el que ens diuen.

Quines eines hem d'utilitzar per evitar els fraus?

Primer de tot hem d'aplicar el sentit comú i no pensar que això mai no em passarà, perquè els hackers ataquen a tothom i mouen milions d'euros. Darrere de les estafes hi ha grups organitzats, són de fora i enxampar-los és complicat perquè un cop han fet l'estafa des d'un lloc, la setmana següent la fan d'un altre. I si et passa, cal un assessor especialitzat.