els plans de sánchez

Per dir-ho i explicar-ho ras i curt: un cop Rajoy ha estat derrotat parlamentàriament al Congrés (170 contra 180) ara Pedro Sánchez intentarà formar govern (amb socialistes i independents) amb el vot a favor de Podem (a qui demanarà que no entrin al govern) i l'abstenció de Ciutadans. Escenari d'èxit remot, diran molts dels que hagin llegit aquesta fórmula. I no puc fer més que estar-hi d'acord. Ara bé, aquesta jugada obliga Podem a posicionar-se per un govern de l'alternança (programa comú: Rajoy out) i a Ciutadans, aquest partit que sempre diu que vol l'acord i fer possible la governabilitat. Amb aquesta jugada, si no hi ha govern, la responsabilitat, intentaran que recaigui en el partit taronja, que a mesura que s'acosti el dia de la convocatòria de les eleccions anirà pensant sobre l'escenari d'una nova reducció d'escons... Aquest centrisme espanyol model UPyD, que va del cel a l'infern en un parell de legislatures.

Els plans del pnb

El 25 de setembre hi ha eleccions al País Basc i a Galícia. Dues enquestes serioses que han sortit aquesta setmana (CIS i la televisió pública basca) coincideixen que el PNB guanyarà les eleccions amb el mateix nombre d'escons o fins i tot un més en un parlament on entrarà, de 0 a 14-16 escons, Podem. La victòria del PNB serà meritòria, de totes totes. Per tenir en compte i per seguir de prop el mètode de l'equip de Josu Jon Imaz, Íñigo Urkullu i Aitor Esteban, que van remuntar el partit i van calcular bé la realitat i les possibilitats.

els plans de de guindos

El ministre en funcions des del 20 de desembre Luis de Guindos tenia els plans de convertir-se en vicepresident econòmic del Govern central en un govern -ara inviable- de Rajoy i on posaria com a condició la sortida del funest Cristóbal Montoro. Ara tots aquests plans han quedat penjant d'un fil un cop cinc minuts després, cinc minuts, després de la votació d'investidura el Govern central anunciés la candidatura de l'exministre dimitatSoria a un lloc rellevant i de notables estipendis en el Banc Mundial. Què passa al Govern central? Que fa molt de temps que han declinat fer política. L'aplicat exèrcit de sorayos era impecable -i prepotent- en l'exercici de la majoria absoluta però en aquest panorama de 10 mesos de govern en funcions i majoria relativa han quedat petrificats. Què li sobra al PP? Rutina administrativa. I li manca política.

els plans de l'esquerra catalana

Alguns diuen que s'han de fer els ulls grossos davant el flirteig de l'acte -de grans reverberacions emocionals i històriques- de commemoració dels 40 anys de l'11-S de Sant Boi de Llobregat convocat per ERC-Podem i la CUP. D'aquí a un any sabrem més coses sobre aquesta pista fàcil de veure. Mentrestant, "la generositat del que mereix la victòria" Ramon Trias Fargas i l'anar preparant un espai polític per al centrisme ampli sobiranista i que no vol fer vagues generals per aconseguir el que les causes democràtiques poden amb plans ben preparats i respectats. Ara la por d'ERC i del PSC és que els Podem catalans els mengin l'espai -com passarà en l'escenari basc del 25-S. El que passa és que el 25S el PNB aguantarà molt bé. La pregunta és, com s'encarnarà l'equivalent del PNB en la política catalana? Perquè tots estem d'acord que l'època excepcional arriba al seu port i que la propera primavera viurem gestes grans. Després, necessari retorn al mapa polític amb perímetres ideològics, amplis, porosos... però definits.

els plans dels americans

El govern dels Estats Units calcula una intervenció terrestre a finals d'any a Líbia. Sempre que guanyi Hillary Clinton. Una decisió que ens agafa a tocar. I no del tot segura.