Les altes temperatures es van apropiar ahir de les comarques gironines, especialment del Gironès i el Pla de l'Estany, i van trencar rècords històrics. El termòmetre del parc del Migdia a la ciutat de Girona es va enfilar ahir fins als 37 graus, i va ser així la segona temperatura més alta des del 1911, quan es van assolir els 37,2 graus. La capital del Pla de l'Estany, Banyoles, va arribar a 36 graus, la temperatura més alta d'un setembre d'aquest segle i la segona més elevada per un setembre des de l'any 1950. I és que la temperatura d'ahir excedia en gairebé quatre graus a la màxima del setembre de 2015, quan Banyoles va enregistrar 32,4 graus.

A Salt els 36,5º de màxima superem en 0,1º el rècord anterior, 36,4º de 2006. A Sarrià de Ter es va arribar a 36,3 graus. Segons el meteoròleg col·laborador de Diari de Girona, Gerard Taulé, "el més estrany d'aquesta calorada és que hem tingut el cel gairebé tapat tot el dia de núvols alts, és més normal que sigui amb cel serè, això ha donat més sensació de xafogor, a més com no feia vent l'aire era irrespirable". Taulé va afegir que "els propers dies baixaran les temperatures però continuarà fent calor d'estiu i no es preveuen pluges".

Calor a tota la província

La canícula també va afectar altres poblacions de diferents comarques que van veure com el termòmetre assolia els 35 graus, com és el cas de la Bisbal d'Empordà o Olot, i a la capital de l'Alt Empordà, Figueres, van arribar a 36 graus. El mercuri es va enfilar fins als 37 graus a Santa Coloma de Farners, segons indicava el Meteocat. A Salt, les temperatures van arribar als 36,5 graus, i van superar així la màxima de 36,4 del 2006.

La calor d'ahir, però, no era un fet inèdit per aquest estiu. Segons Meteocat, des del passat 8 de juliol, quan Girona va arribar als 35,1 graus, la ciutat ha anat vivint importants episodis de calor. La ciutat de l'Onyar va sumar fins a 35,5 graus el 30 de juliol passat. Deu dies abans, el 10 de juliol, la ciutat arribava als 36 graus per assolir els 36,3 el 4 d'agost.

L'episodi d'altes temperatures, que s'allargarà previsiblement durant tota la setmana però que no tornarà a tocar sostre, va complir les expectatives. L'arribada, la setmana passada, d'una gran bossa d'aire calent amb pols procedent del desert del Sàhara feia preveure que el mercuri s'enlairaria fins a límits històrics. I és que localitats com l'Estartit ja van enregistrar la setmana passada unes temperatures quatre graus més altes que la mitjana.

Davant les previsions meteorològiques, marcades per les altes temperatures, la setmana passada Protecció Civil de la Generalitat va activar l'alerta pel reforçament de la clorada. Les altes temperatures, junt amb la situació de sequera, incrementen el risc d'incendis forestals, motiu pel qual Protecció Civil va emetre també una prealerta del pla Infocat. Les comarques gironines no van ser les úniques víctimes de la calor. De fet, nombroses poblacions de la Catalunya central, Ponent i interior del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre van superar els 38 graus.