El tro de trombó de la marxa de l'aligot ha deixat de guiar les passes del gegant i de la gegantessa. Els tocs de corneta, els repics de timbal, el flabiol i el tamborí avui ja no se senten pels carrers d'Olot. Els vianants ja no s'estremeixen amb les marxes de les xarangues ni corren a trobar la festa. D'una festa que en els darrers dies estava a cada plaça, a cada cantonada, a les cruïlles i sota els plàtans frondosos de les fonts.

Les Festes del Tura del 2016 són una història que ahir va acabar amb la cantada de goigs a la Patrona i l'acompanyada fins a l'Hospici dels gegants. Va ser on, per darrera vegada, va sonar la melodia del vals que havien ballat els gegants a la plaça Major.

Abans hi va haver un dia. El darrer dia de les Festes del Tura del 2016 es va llevar amb un sol poderós que va acompanyar la ballada de gegants i també la cursa ciclista que de tant fer-la és un acte tradicional més de les festes. En un alt nivel de competició internacional, va guanyar Adrià Moreno, d'Olot.

La tarda va començar amb la tornaboda a les fonts de Sant Roc. Un lloc on els platans abriguen els balladors de sardanes i acompanyen la berenada.

A les 6 de la tarda, el grup garrotxí The Rusties Blues Band va interpretar melodies de melangia a les escales de Sant Esteve, les quals s'han convertit en un escenari de carrer olotí de consideració.

Mentre sonaven blues a la plaça rector Ferrer, a la plaça Major ballaven balls tradicionals. Van ser les danses que van precedir la interpretació de la sardana Adéu, vila d'Olot. La Principal d'Olot va entonar l'"Adéu Vila d'Olot, bon temps n'he passada de Sant Roc a Sant Miquel del Palau a Sant Rafel, de nit algunes vegades".

Sota la gallarda i de les fulles, centenars de balladors van alçar els braços, van estirar els peus, van somriure i quan van acabar van aplaudir i es van abraçar.

Tot seguit va sorgir un esclat de focs d'artifi del Puig del Roser. En aquell moment, el Firal estava abarrotat de gent dreta i a les terrasses. Molta gent acabava d'arribar de la manifestació de la Diada i només de baixar de l'autobús s'havia dirigit al Firal, que és el nom popular del passeig d'en Blay, l'escultor que va sortir d'Olot empès pels olotins i va enamorar el món amb les seves escultures. Un passeig que està a prop de començar el canvi de la imatge que l'ha acompanyat en els darrers 45 anys.

A la nit, va tenir lloc el ball amb espelmes dels nans, gegants i cavallets acompanyats del cap de lligamosques, la cantada de goigs a la Patrona i la cercavila.