Dia de tornada a les aules a les comarques gironines. El curs 2016-2017 va arrencar ahir amb 120.583 alumnes, xifra similar a la de l'any passat (només baixa un 0,22%). Els canvis més significatius es produeixen a educació infantil, per la baixada de la natalitat, on hi ha una davallada d'un 4,5%. Els alumnes de 3 a 6 anys passen de 23.746 a 22.689. A secundària, en canvi creixen un 1,33% i arriben als 47.968 estudiants. L'increment a secundària ha obligat el departament a reforçar la part docent amb 51,5 dotacions més que fa un any i amb un total de 8.361 professors. A Catalunya, el curs comença amb un total d'1.570.011 alumnes matriculats, 7.822 més que en el passat, amb un total de 66.461 docents.

Relacionades

Obres i novetats

A la demarcació, ahir es va posar en marxa una nova escola a Sant Antoni de Calonge, la Sínia, que ha costat uns 4 milions. Altres centres estan en obres o a punt de començar-les, com és l'ampliació de l'institut Montsoriu d'Arbúcies, que ja està en marxa i s'allargarà uns 15 mesos, segons Ensenyament. L'escola Montserrat Vayreda de Roses també està en obres des de la primavera i se'n preveu l'estrena el curs vinent.

A l'escola Pirineu de Campdevànol s'han aturat les obres perquè el subsòl està contaminat i caldrà que l'Ajuntament i el Departament busquin un nou emplaçament. A l'IES Pla de l'Estany de Banyoles s'han reordenat els alumnes durant la primera setmana de curs perquè falta instal·lar els mòduls per a les dues noves línies a primer d'ESO que es creen. El departament diu que hi ha lloc per a tothom i que les obres s'allargaran uns dies. Altres projectes iniciats són l'ampliació de l'IES Brugulat de Banyoles, en fase de licitació. A l'escola institut de Sant Joan de les Abadesses (de nova construcció) ja s'ha aprovat l'acord de Govern per poder executar els treballs.

Per contra, una escola, la de Sant Miquel de Campmajor, ha tancat. Ensenyament va considerar que no era sostenible mantenir-la oberta amb sis alumnes, que van a les escoles de Cornellà del Terri, Porqueres i Santa Pau.

A banda, aquest curs hi ha 314 mòduls prefabricats en 107 centres. Es deixen d'usar 7 barracons i n'hi ha 19 de nous. Ensenyament vol rebaixar les xifres, per exemple, amb la fórmula que es provarà a les escoles Barceló i Matas de Palafrugell i Joan de Margarit de la Bisbal. Per fer front a l'augment d'estudiants a secundària, volen aprofitar espais que queden alliberats a les escoles (on els alumnes d'infantil i primària van a la baixa) per tal que s'hi puguin fer classes també d'ESO. Una solució transitòria que evitaria posar més barracons als instituts.

Des de CCOO, van alertar que la demarcació acumula prop d'un 30% dels barracons que hi ha a Catalunya i ho van qualificar d'«escàndol» i van acusar el departament de falta de previsió. També lamenten les retallades en els diners que destinen a cada alumne. Calculen que des del 2010 s'ha passat d'invertir 4.460 euros per alumne i any a 2.935, un 34% menys.

Pla a les escoles rurals

Una novetat és el pla experimental dissenyat pel departament en escoles rurals que acullen nens d'1 a 3 anys. Fins ara només s'aplicava a les demarcacions de Lleida i Tarragona i ara ho faran en 4 centres gironins: l'escola de Cabanes, la Carles Fortuny d'Esponellà, la Santa Fe de Medinyà i la Vallgarriga de Sant Miquel de Fluvià.