13 de setembre de 2016
13.09.2016

Trenta laics per fer «missa»

Un grup de fidels dirigeix celebracions dominicals quan no hi ha el capellà i ajuden a suplir la manca de mossens

13.09.2016 | 00:00
El bisbe ordena un capellà de la diòcesi de Girona, el març passat.

MANCA DE CAPELLANSEl Bisbat de Girona està treballant per fer front a la manca de capellans i per això compta amb un grup de 30 laics que s'estan preparant per poder dirigir celebracions dominicals quan no hi ha el mossèn per fer-les. Les tasques d'aquests fidels no es limiten a les «misses», sinó que fan altres funcions que fins ara estaven destinades només als capellans.

La diòcesi de Girona compta amb una trentena de laics amb nomenament episcopal que poden dirigir celebracions dominicals quan no hi ha capellà per fer missa. El Bisbat preveu impulsar aquest any un pla específic de formació per complementar el servei i la funció que desenvolupen a les comunitats parroquials. Aquests fidels ajuden a suplir la manca de capellans en algunes parròquies.
Són fidels nomenats pel bisbe que assumeixen funcions com organitzar la catequesi, dirigir els oficis dominicals, visitar els malalts o atendre el despatx parroquial. El Bisbat impulsa aquest curs un pla de formació integral dirigit a totes les persones que desenvolupen tasques i responsabilitats en diversos àmbits i, sobretot, per als laics que assumeixen responsabilitats eclesials. Entre les propostes hi ha, per exemple, la creació d'una escola de catequistes.

Formació integral
Amb l'inici del nou curs, el Bisbat de Girona promou un pla de formació integral per donar resposta a l'objectiu expressat en les Prioritats Pastorals 2015-2016 que aposta per impulsar la formació permanent dels cristians «per tal de viure més plenament la fe i donar raó de la proposta cristiana en la societat actual». Les iniciatives van dirigides, sobretot, als laics que assumeixen serveis i responsabilitats eclesials en els diversos àmbits diocesans i parroquials. Una de les mesures és donar impuls a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona (ISCRG).
A més de les titulacions de grau i màster en ciències religioses amb diverses especialitats en el marc de l'espai universitari europeu del pla Bolonya, l'ISCRG programa aquest nou curs amb noves propostes de formació complementària en cultura i comprensió del fet religiós.
També ofereix la formació necessària per obtenir la titulació de competència acadèmica que s'exigeix per a l'exercici de professorat de religió en educació primària, secundària i batxillerat.
Aquest curs també posen en marxa per primera vegada l'Escola de Catequistes, amb un pla de formació permanent dirigit als més de 700 catequistes i educadors en la fe que treballen en la formació d'infants i joves. Les jornades de treball, que seran mensuals, cadascuna a càrrec d'un responsable i tema propi, es desenvoluparan d'octubre a juny.
La Diòcesi de Girona compta actualment amb una trentena de laics amb nomenament episcopal per poder presidir celebracions dominicals quan no hi ha capellà per fer missa. Aquest col·lectiu també comptarà enguany amb un pla específic de formació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook