La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines ha criticat com s'està gestionant la taxa turística i s'ha negat a acceptar que s'augmenti, tal i com estudia el Govern. Els hotelers gironins asseguren que el negoci a la demarcació és "molt estacional" i que els establiments ja ofereixen uns preus "molt ajustats" que no poden revisar si es decideix apujar l'impost. A més, recorden que un dels compromisos de la Generalitat va ser revisar el funcionament de la taxa un cop haguessin passat dos anys i que no s'ha complert. Un 30% dels diners recaptats per l'impost, que es va començar a aplicar el nombre de 2012, es destinen a les administracions locals per reforçar la promoció turística. Segons la federació, en alguns ajuntaments aquests diners van a suplir retallades en les partides de turisme que, en lloc de créixer, es queden igual.

La junta directiva de la federació s'ha mostrat molt crítica per la gestió que s'està fent de la taxa turística, quan falta només un mes i mig de fer quatre anys de la seva aplicació. Segons critiquen, el Govern va pactar i signar en un document el compromís de revisar, un cop passessin dos anys, el funcionament d'aquesta taxa. "Es tractava d'analitzar si era necessari o no continuar-lo aplicant", recull un comunicat de l'associació.

Els hotelers lamenten que el sector privat "va ser solidari" en aquell moment perquè era conscient que les arques econòmiques de la Generalitat "passaven per un moment complicat" però lamenten que, després, no se'ls ha tingut en compte.

Crítica a la gestió des del municipis

Una altra crítica que fan és a la gestió que estan fent els ajuntaments d'aquest impost. Una part de la taxa turística, el 30%, es destina a les administracions locals. En alguns municipis, alerten que no s'està fent correctament ja que aquests diners "extres" s'han de destinar únicament a fer promoció del municipi. En canvi, segons alerta la federació, alguns municipis aprofiten per retallar la partida de turisme i incloure aquests diners recaptats de la taxa en els pressupostos municipals. Això fa que, en definitiva, els diners que es destinen al turisme a cada localitat es quedin igual que abans de l'aplicació de la taxa.

Des de la federació, també han lamentat que la normativa del fons que es va crear per gestionar la taxa indicava que els ens locals podien crear comissions gestores formades per representants del sector turístic públic i privat. En el comunicat asseguren que diversos empresaris ho han demanat i que, tot i així, no s'estan creant aquestes comissions. Per això, insten els ajuntaments a crear aquests organismes per posar en comú els interessos privats i públics del sector turístic.

A més, des de la junta directiva de la federació creuen que no se'ls ha donat la "suficient informació" sobre com reverteixen els diners recaptats per l'impost turístic, així com tampoc creuen que ho notin els turistes. En aquest sentit, demanen poder estar més implicats en decidir on van a parar aquests diners recaptats. Per últim, recorden que aquest impost només s'aplica a Catalunya i Balears i que això és un "greuge comparatiu" respecte a la resta de l'Estat. Segons els càlculs de la Generalitat, el pagament de l'impost turístic no arriba a encarir ni l'1% de les despeses dels turistes a Catalunya.