Els ajuntaments de Puigcerdà i la Guingueta d'Ix reactivaran el Consorci Transfronterer a partir de l'any 2017. Ho faran a través d'un conveni signat a finals del mes passat entre els alcaldes de les dues poblacions; el de Puigcerdà, Albert Piñeira, juntament amb el de la Guingueta d'Ix, Jean-Jacques Fortuny. D'aquesta manera, s'oficialitza la voluntat dels dos ajuntaments de dotar de contingut, personal i pressupost el Consorci que existia -tot i que inactiu- des de l'any 2005. Fortuny ha assenyalat que «mai no es va fer res». «Es va signar, però des del Consorci mai no es va executar cap iniciativa; l'ens no tenia ni personal ni pressupost», ha afegit. Amb la signatura del conveni i la reactivació del Consorci, des d'ambdues administracions es pretén precisament dotar el consorci de dos treballadors i un pressupost per tirar endavant activitats conjuntes a partir de l'any vinent.

El Consorci entre Puigcerdà i la Guingueta d'Ix ha de permetre als dos ajuntaments veïns poder desenvolupar polítiques públiques conjuntes, en camps en els quals ja col·laboren com els esports, la cultura, les polítiques socials o el turisme. Piñeira ha dit que «com que ja hi havia l'eina, es feien polítiques conjuntes i hi ha la voluntat de seguir; s'havia de fer un pas més i posar en funcionament el Consorci». En aquest sentit, ha considerat que «a partir d'ara el Consorci s'ha de reunir cada any, tenir el seu personal que el dinamitzi i la seva dotació pressupostaria».

«Ha de ser l'eina oficial»

L'alcalde de la Guingueta d'Ix ha reconegut «la importància» del rellançament del Consorci, ja que «ha de ser l'eina oficial» que ha de permetre «fer coses plegats» entre els dos ajuntaments. Piñeira ha recordat que actualment s'estan duent a terme iniciatives conjuntes, com ara el Festival Transfronterer. Així mateix, Piñeira ha assegurat: «El Consorci ens facilitarà acollir-nos als ajuts europeus perquè, en aquests moments, els projectes comuns hi són».