Càritas Girona alerta del perill d'un «cert relaxament» per part de l'algunes administracions o empreses respecte a les ajudes socials perquè creuen que la crisi ja ha passat. «Hi ha el perill de recular pel que fa a l'ajuda social i això no pot ser, perquè alguns indicadors macroeconòmics marquen que hi ha recuperació però nosaltres no ho notem, la desigualtat augmenta», va assegurar ahir la nova directora de Càritas Girona, Dolors Puigdevall, que va posar com a exemple d'aquesta «relaxació» algunes línies de treball i subvencions de la Unió Europea.

En aquest sentit, la nova cara visible de Càritas, en substitució de Ramon Barneda, va indicar que entre els reptes de futur de l'entitat hi ha captar més donacions provinents del sector privat, d'empreses i particulars.

L'any passat, el pressupost de Càritas va superar els 7,4 milions d'euros, dels quals un 55% provenien de fons privats i un 45% eren públics.

Puigdevall, que assumeix la direcció en un moment en què Càritas està treballant en el pla estratègic pel 2017-2020, va avançar que entre els projectes de futur de l'entitat hi ha la posada en marxa l'any que ve de l'Observatori de la Realitat, una eina per fer aflorar noves problemàtiques socials al territori i veure com abordar-les.

Aquest Observatori, que estarà integrat per persones de diferents estaments de l'entitat, es reunirà periòdicament per analitzar la realitat amb què treballen i coordinar-se a l'hora d'abordar noves dificultats, decidint quins programes cal mantenir, potenciar o abandonar.

«Cada Càritas local ha d'obrir més els ulls a les noves realitats», va continuar Puigdevall, posant com a exemple l'aparició de nous col·lectius, com els treballadors pobres, és a dir, gent que tot i treballar, té una feina tan precària que no pot cobrir les necessitats bàsiques. A partir d'aquí, l'Observatori de la Realitat ha de funcionar tant per a ús intern per a tenir una visió àmplia del territori com també per a divulgar aquestes noves situacions a la societat.

Puigdevall, que ha estat docent a Font de la Pólvora i a Santa Eugènia durant dècades i voluntària i presidenta de Càritas a Fornells, va avançar ahir que a més de treballar en la visibilització de les dificultats socials, Càritas vol posar en relleu els programes d'acompanyament als qui busquen feina i potenciar la formació als 2.500 voluntaris que treballen a la demarcació.

L'atur és un dels problemes que més preocupa l'entitat, perquè el 77% dels seus usuaris no tenen feina i això repercuteix en molts aspectes de la seva vida. «Quan una persona porta un sou a casa, és una millora per a tota la família, per exemple, en l'educació dels fills, i també per a la societat perquè deixa de necessitar ajudes socials», va indicar.

En aquest àmbit, es mantindran els suports com roba, aliments o assessorament jurídic i es potenciaran les activitats grupals d'atenció psicològica per «empoderar la persona i ajudar-la a activar la seva vàlua».

Un altre pilar del nou pla estratègic és donar suport als voluntaris de Càritas. «Cal que estiguin formats i preparats per oferir una actuació excel·lent i professional i un tracte humà», va manifestar Dolors Puigdevall.