Les festes del Tura d'Olot han transcorregut amb «molta tranquil·litat» i sense incidències importants respecte anteriors edicions, segons els representants dels diferents actors -policies, comissió de festes, personal sanitari i Protecció Civil- en el balanç fet ahir. El civisme ha predominat en les festes que van començar el 7 de setembre i es van allargar fins l'11 de setembre. No hi va haver cap denúncia per baralla ni tampoc

cap cas d'agressió sexual, un tema que havia requerit el desplegament d'un protocol intern durant aquestes festes per abordar alguna d'aquestes situacions amb totes les eines necessàries. A més, les sancions per orinar al carrer han estat menys que l'any passat i de les 53 del 2015 n'hi ha hagut 43.

A nivell sanitari, hi ha hagut un 37% menys d'assistències -de les 168 de l'any passat s'ha passat a un total de 105-. La majoria han estat ferides de poca consideració i contusions i nou persones van ser traslladades a l'hospital d'Olot per fer-se proves com ara ressonàncies. Les urgències també s'han reduït i de les 51 del 2015 s'ha passat a 38, totes lleus, i amb menys menors que altres anys, destacant només el cas d'una adolescent que va fer-se mal en caure d'una atracció.

Pel que fa als efectes de l'alcohol, es van registrar sis comes etíl·lics que van haver de requerir l'ingrés a l'hospital però que van ser donats d'alta al cap de poques hores. No hi havia cap menor.

En l'àmbit policial, es van posar vuit queixes per sorolls -com altres anys i tots a particulars- però cap denúncia per incompliment d'horaris de bars i establiments.

Pel que fa a l'actuació dels Mossos d'Esquadra, s'han incrementat els controls d'alcoholèmia i drogues a les sortides de la ciutat però per contra hi ha hagut menys denúncies penals. Es van fer 162 proves d'alcoholèmia, de les quals 16 van donar positiu i van ser sancionats per la via administrativa mentre que només un va ser denunciat per la via penal després de marcar 0,60 mg/l. Així mateix, es van fer 12 tests de drogues i 9 van donar positiu.

Si bé no han transcendit les xifres concretes, el cap de l'Àrea Bàsica Policial del cos a la Garrotxa, Blai Ortiz, assenyala que també s'han reduït de forma important els robatoris.

Ortiz recorda que en altres edicions hi havia hagut «algun degoteig» de robatoris a les nits però enguany «ha estat l'edició més tranquil·la dels últims set o vuit anys, amb menys atestats policials penals».