Un grup de lladres ha tornat a utilitzar la tècnica del butron per robar en una empresa de Sant Feliu de Pallerols. Tres homes, dos d'ells encaputxats, van entrar dimecres a la nit al centre administratiu de l'empresa, situat en una casa disseminada a la perifèria del municipi garrotxí i es van endur diners, tot i que no n'ha transcendit la quantitat.

El robatori es va produir a un quart de 10 de la nit, quan els responsables de la societat feia poca estona que havien marxat. Malgrat que el local disposava d'un sistema d'alarmes per sensors i càmeres de seguretat, els lladres van poder entrar-hi sense cap problema i moure's per les dependències sense ser detectats.

Els homes anaven proveïts d'inhibidors d'alarmes i van inutilitzar el sistema de seguretat, de manera que no es va poder enviar senyal ni als Mossos d'Esquadra ni als propietaris. A més, quan van acabar la feina, van desmuntar les càmeres i se les van endur. Això no obstant, les càmeres havien enviat les imatges a un núvol informàtic i el propietari les va rebre al mòbil, però com que no havia rebut senyal se'n va adonar quan va obrir l'aparell a les 9 del matí del dijous dia 15.

Les imatges enregistrades

Segons es pot observar a les imatges captades per les càmeres, els lladres van apropar-se a la casa amb cotxe. Quan van ser-hi, van apagar els llums del vehicle i es van començar a moure amb llanternes. Primer es van apropar a la porta d'entrada principal, però van desistir d'entrar-hi en veure les alarmes. Aleshores van optar pel mètode del butron i van començar a fer un forat a la paret. Durant uns 10 minuts -segons l'enregistrament- van donar cops de mall a la paret. També es pot sentir el soroll d'un motor que s'especula que podria ser un generador d'electricitat.

A l'interior de l'edifici hi van entrar dos individus d'aspecte atlètic i tapats amb caputxa. El propietari creu que un tercer es va quedar a fora a vigilar. Els lladres que van entrar a l'empresa, proveïts de llanternes, van obrir armaris i obrir calaixos, com es pot observar a les imatges reproduïdes en aquesta pàgina.

A la gravació se sent com parlen entre ells en una llengua de l'est i s'observa com parlen amb un aparell ràdiotransmissor, suposadament amb l'home que vigilava a l'exterior. Els lladres es van moure de la manera que van voler per la seu de l'empresa, durant més o menys una hora.

Els últims casos

El mètode del butron és molt utilitzat darrerament a les comarques de Girona. Precisament el 7 de juliol passat els Mossos d'Esquadra van detenir cinc homes de nacionalitat romanesa com a presumptes autors de setze robatoris utilitzant aquest mètode per entrar a l'interior de les empreses o els habitatges. En aquest cas, la majoria de robatoris era en establiments de venda de tabac de les comarques de Girona i en els domicilis dels detinguts també van localitzar inhibidors de freqüència d'alarmes.

Gràcies a l'anàlisi i als indicis recollits, els investigadors van identificar un grup d'origen romanès especialitzat en aquesta tipologia delictiva i que a més també efectuava robatoris amb força a empreses i a bars. Amb les investigacions realitzades, els policies van determinar que el grup feia vigilàncies prèvies dels objectius per estudiar les mesures de seguretat.