18 de setembre de 2016
18.09.2016

Albanyà potencia l'astroturisme per la qualitat del seu cel estrellat i fosc

El poble ha deixat d'il·luminar edificis emblemàtics i ha canviat l'enllumenat per millorar l'observació astronòmica

18.09.2016 | 00:00

El municipi altempordanès d'Albanyà, de 160 habitants, s'ha decidit a potenciar l'astroturisme. La seva situació geogràfica i els baixos nivells de contaminació lumínica el converteixen en un lloc certament atractiu per als amants dels cels estrellats. A més, el càmping que hi ha al poble, el Bassegoda Park, ha estat el primer de la península Ibèrica a rebre la certificació internacional Starlight, un reconeixement avalat per la Unesco que distingeix els indrets i establiments idonis per a l'observació astronòmica.
El Bassegoda Park organitza regularment activitats perquè els més petits de la casa coneguin l'entorn natural. En Pere, un dels corresponsables d'aquest establiment, és un apassionat del món astronòmic.
Amb l'ajuda de telescopis i làsers, fa de mestre de cerimònies de jornades nocturnes d'observació astronòmica als terrenys descampats del càmping.
Les sessions atreuen clients d'arreu de Catalunya. Cada cop tenen més èxit i s'han acabat convertint en un reclam per al negoci.
La llum, segons explica, és el pitjor enemic de la contemplació del cel, els astres i les estrelles. Amb la voluntat de preservar el "cel fosc" d'Albanyà, van readaptar tècnicament l'allotjament orientant el sistema d'il·luminació cap al sud i introduint un control domòtic de les bombetes de la zona dels bungalous.
Ara fa un any, la Fundació Starlight va distingir el càmping amb una certificació internacional que l'acredita com un equipament respectuós amb els "cels foscos" i idoni per a l'observació de la Via Làctia.
A través de l'anomenada "Declaració de Palma", la Unesco ha reconegut el dret de l'home a veure la llum de les estrelles i ha alertat que cada vegada resulta més difícil aconseguir-ho a l'Europa occidental, molt densament poblada i amb alts índexs de contaminació lumínica.
Albanyà es troba en una vall natural i força allunyat de grans nuclis de població com Barcelona o Girona i és un lloc idoni per a l'observació astronòmica, segons ressalta la Fundació Starlight, que a banda del Bassegoda Park ha reconegut dos altres llocs de Catalunya: l'hotel Santuari dels Àngels, al massís de les Gavarres, i la serra del Montsec, al prepirineu lleidatà.
L'Ajuntament d'Albanyà ha apostat, sense matisos, per reduir els nivells de contaminació lumínica per afavorir aquest tipus de turisme. D'una banda, ha retirat els llums exteriors que hi havia en edificis emblemàtics com l'església de Sant Pere i la Rectoria.
De l'altra, ha rebaixat la intensitat dels fanals dels carrers i ha substituït les antigues bombetes per altres medioambientalment sostenibles.
L'alcalde del municipi, Joan Fabregas, és conscient de l'actractiu del municipi per als amants de l'astronomia i de la importància estratègica del càmping Bassegoda Park. L'allotjament és clau per a l'economia local perquè dóna feina a 35 persones en un municipi de tan sols 160 habitants.
Per la seva part, el gerent del negoci, Pere Guerra, destaca la implicació veïnal en la reducció de la contaminació lumínica, que "afavoreix a tothom", no sols als seus clients.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema