18 de setembre de 2016
18.09.2016

Batallant dia a dia contra el càncer

L'Oncolliga compleix aquest any dues dècades

18.09.2016 | 09:14
Voluntaris de l´Oncolliga participant en un acte benèfic

La Fundació Oncolliga arriba enguany al vintè aniversari, una efemèride que celebra amb
un acte cada estació de l'any. El proper serà el Sopar de les Estrelles, previst per dimecres, i que servirà de nou per visibilitzar vint anys dedicats a ajudar els malalts de càncer, una etapa en què ha evolucionat la visió de la malaltia i s'han viscut mil i una històries personals.

Ala presidenta de la Fundació Oncolliga, Lluïsa Ferrer i Ramió, encara se li posen els pèls de punta quan recorda la visita de Sílvia Soler. És una ballarina de la dansa del ventre que, una vegada, va apropar-se a la Fundació i va explicar-li que volia fer una actuació d'aquesta modalitat de ball i que tots els diners recollits anessin destinats a l'Oncolliga, perquè el seu pare havia mort de càncer i l'entitat l'havia ajudat. Enguany, ja fa 6 anys que es fa aquest espectacle benèfic.

Al llarg del temps, la Fundació ha organitzat nombrosos esdeveniments amb l'objectiu de proporcionar entre la població hàbits saludables per prevenir el càncer. No obstant això, d'ençà que Carme Moya i Pere Rosell, dues persones afectades per la malaltia, van impulsar l'entitat, el propòsit principal sempre ha estat millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars a la província de Girona, a través de programes d'atenció a domicili, de rehabilitació, d'atenció hospitalària, d'imatge personal o de reinserció laboral.

Lluïsa Ferrer ha expressat que "haver arribat al vintè aniversari suposa haver assolit un fita molt important". Els pas dels anys, però, també ha significat un canvi en la visió sobre la malaltia. La presidenta de l'Oncolliga recorda d'una manera especial la primera xerrada que van organitzar sobre càncer de mama al Centre Cívic de Sant Narcís, en la qual Carme Moya, impulsora de la Fundació Oncolliga, va afirmar "jo tinc càncer" i va explicar la seva experiència. En aquell moment, una altra dona es va aixecar de la cadira i va cridar "jo també". Segons explica Ferrer i Ramió, "tothom la va mirar estranyadament". Durant anys, la paraula "càncer" ha estat tabú -encara ho segueix essent, de fet- i les persones afectades han callat la seva malaltia, perquè era sinònim de mort. Ara del càncer se'n parla més obertament i sembla que és més "habitual", però també s'han produït avenços en el seu tractament que permeten sobreviure.

Després d'haver superat la malaltia, però, sovint les persones s'ensopeguen amb dificultats a l'hora de reinserir-se al món laboral. En unes ocasions, els afectats han perdut la feina o han estat acomiadats per patir càncer. En d'altres, no poden fer la feina que feien perquè se senten dèbils. Davant d'aquesta situació, l'Oncolliga va engegar una iniciativa anomenada "Mimosa", que vol millorar la realitat socioeconòmica de les persones. Així doncs, els ofereix la possibilitat de fer treballs manuals que després es poden vendre.

Tal com explica Ferrer i Ramió, "el malalt necessita entrar a poc a poc i acompanyat al món exterior, de la mateixa manera que un carril d'acceleració facilita l'entrada dels cotxes que provenen d'una altra via -la psicòloga de l'Oncolliga sempre exposa aquest símil".

En aquest moment, la Fundació té un projecte que voldria engegar i que consistiria a oferir allotjament gratuït als familiars dels malalts que es troben ingressats a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, situat al turó de l'Enric, al terme de Badalona. A Girona, aquest servei ja es troba en funcionament, perquè l'Oncolliga ofereix dos pisos amb tres habitacions dobles cadascun i dues companyies d'hotels acullen sol·licituds que els pisos de la Fundació no poden cobrir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook