La marihuana s'ha convertit en un producte autòcton del qual no hi ha un monopoli però sí un productor principal. Catalunya és la comunitat autònoma on hi ha més cultius d'aquesta planta i Girona és la segona província d'Espanya on s'han comissat més quilos d'aquesta planta (2.293 quilos de les gairebé 16 tones intervingudes a tot l'Estat). No obstant això, si es calcula el comís en relació amb la població Girona, és la líder indiscutible amb 3,10 grams per cada habitant, seguida de Lleida amb 1,48 grams.

Se'n cultiva molta i és fàcil adonar-se només llegint les notícies: "Detenen dues persones del bloc amb ocupes per tinença de marihuana"; "Troben dos cultius de marihuana en una masia de Camós i un pis de Lloret"; "Troben una plantació de marihuana enmig d'un camp de blat de moro"; "Descobreixen 350 plantes de marihuana en camps de blat de moro"; "Un incendi posa al descobert una plantació de marihuana a Figueres". Aquest només són alguns dels titulars publicats per Diari de Girona els darrers 20 dies i ja no sorprenen ningú perquè s'han convertit en notícia habitual.

El Ministeri de l'Interior reconeix que les confiscacions d'aquesta substància han anat en augment, "encara que de forma discontínua" i que s'utilitzen per a la producció cultius d'exterior i interior, "proliferant en els darrers anys els cultius interiors" perquè requereixen poc sol agrícola gràcies a l'ús de dissolucions minerals que permeten alhora accelerar el creixement de la planta i nivells més alts de tetrahidrocannabinol (THC).

Els cultius d'interior són els més rendibles perquè permeten fins a quatre collites l'any. Hi ha grups de traficants que es dediquen a contractar persones per custodiar plantacions de marihuana i cobren per aquesta feina com si fossin un assalariat. En alguna ocasió, això ha propiciat que es produeixin crims on els vigilants maten els presumptes lladres.

El desembre del 2014, dues persones van morir a trets en l'assalt a una casa de Bordils i els dos detinguts van confessar a comissaria que hi havia una plantació a l'interior que presumptament volien robar-los les víctimes.

Però no és l'únic cas, el juny del 2015 l'Audiència Provincial de Girona va condemnar a 17 anys de presó un veí de Vila-sacra que l'octubre del 2013 va matar a trets un suposat lladre que li robava les 26 plantes de marihuana que tenia plantades en un terreny de la població. L'home havia instal·lat sensors de mobilitat en el perímetre del camp.

La proximitat de la província amb la frontera també afavoreix que les comarques gironines s'hagin convertit pràcticament en el principal productor de marihuana de l'Estat perquè és més ràpid exportar-la o venir-la a buscar. Només cal recordar l'operatiu que la Policia Nacional i el Servei de Vigilància Duanera van dur a terme el juny del 2013 quan van desarticular un grup de 20 persones dedicades a enviar droga a França i Finlàndia utilitzant correus humans i aconseguint prop de 100.000 euros al mes.

Pel que fa a la resta de drogues, Girona ni surt a l'estadística, no perquè aquí no hi hagi cocaïna, MDMA, haixix o heroïna, sinó perquè aquestes vénen totes importades i entren majoritàriament per Les Palmes, València i Pontevedra (cocaïna); Cadis (haixix); Barcelona-El Prat (heroïna); Bizkaia, Navarra, Cantabria i la Rioja (speed); València, Balears, Barcelona i Alacant (MDMA).