La temporada de bolets ha començat molt tímidament en algunes comarques catalanes, principalment en alguns indrets del Pirineu. Així ho ha anunciat el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), que assegura que a hores d'ara «és difícil trobar-ne» al Pirineu i, pel que fa a la resta de Catalunya, a excepcions d'alguns punts molt concrets, la temporada encara no ha començat. Segons els experts, caldrà esperar l'arribada de les pluges del setembre perquè els bolets comencin a fructificar. De fet, el CTFC calcula que, tenint en compte les prediccions climàtiques a llarg termini, que preveuen una tardor càlida i amb menys pluviometria, s'espera que la campanya d'enguany sigui inferior a la mitjana dels darrers 20 anys, estimada en 57 kg/ha de bolets l'any (69.000 tones de bolets a tot Catalunya).

Des del CTFC insisteixen que la producció real de bolets com rovellons variarà en funció de la distribució de les pluges, de com siguin d'espaiades, de les temperatures i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions.

El doctor enginyer de forests i investigador del CTCF, Juan Martínez de Aragón, ha explicat que les estimacions de les produccions són mitjanes calculades a través de models matemàtics de producció de bolets, obtinguts després de 20 anys de mostrejos en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans i d'informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les en els últims 20 anys. Segons Martínez de Aragón, aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d'aigua que hi haurà durant la campanya de bolets (juliol, agost, setembre, octubre i novembre). Per conèixer la disponibilitat d'aigua, clau perquè es compleixin les previsions de producció, s'han basat en les prediccions a llarg termini obtingudes del National Centers for Environmental Prediction.