El PoniTour de l'Associació eQuaid, amb seu a la Garrotxa, començarà la gira per Catalunya el pròxim 20 de setembre a Olot. Aquesta entitat dedicada a la divulgació de les propietats de llet d'euga ha decidit posar en marxa aquesta iniciativa amb un camió i un remolc adaptat que servirà d'aula mòbil. A cada parada que facin organitzaran un taller per als més petits que inclourà una passejada amb poni i un audiovisual sobre els beneficis d'aquest complement alimentari.

"Hem vist que la gent no coneix els avantatges de prendre petites quantitats de llet d'euga de forma habitual i si no sortim al carrer no ho coneixeran", ha explicat Juti Gusi, impulsor d'aquesta associació. Els diners que es recullin durant la gira aniran destinats a finançar els estudis mèdics que juntament amb l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona s'han proposat tirar endavant i que se centraran en aquest complement alimentari i en el tractament d'algunes patologies en els infants.

La primera població que visitarà el PoniTour de l'Associació eQuaid serà Olot, el pròxim 20 de setembre, on hi serà durant tres dies. S'instal·larà primer a la plaça major per després anar a l'Olot Firal i a la plaça Catalunya. Després anirà fins a Vic i seguirà per altres poblacions com ara Tàrrega, Puigcerdà, Figueres o Banyoles. Els seus impulsors calculen que, si tot va sobre el previst, el PoniTour pot estar de gira per Catalunya durant almenys dos anys. "Hi ha molts pobles per visitar", ha explicat Gusi.

Diners per a la investigació

Fa set anys que aquesta associació treballa per donar a conèixer les propietats de la llet d'euga. Tot va començar quan el seu president, Juti Gusi, va comprovar en primera persona els beneficis d'aquest complement alimentari arran d'una malaltia i des de llavors que s'ha marcat com a objectiu, juntament amb la seva família i amb metges i investigadors del Josep Trueta o la UAB que formen de la xarxa de col·laboradors, donar-los a conèixer.

Gràcies a aquesta feina han vist que cal fer un pas endavant i demostrar científicament per què aquest complement és beneficiós. En l'àmbit europeu ja hi ha alguns estudis sobre la llet d'euga però estan vinculats a projectes de final de carrera i no són concloents. Amb l'ajut de l'equip de Recerca i Innovació de Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, amb el qual col·laboren des de fa anys per certificar el potencial de la llet d'euga com a tractament d'algunes patologies en els infants, volen impulsar els primers estudis clínics a Catalunya que permetin ?identificar quins són aquests beneficis i per a quines malalties. Però per fer-ho calen recursos. Per això han decidit tirar endavant el PoniTour.

Fa uns mesos van endegar un micromecenatge per finançar el PoniTour però no va acabar de funcionar i no es van aconseguir els 6.000 euros que volien. Finalment, han decidit assumir-ho amb fons propis amb la idea de recaptar més diners durant la gira. Gusi ho atribueix al desconeixement de la gent d'aquets complement, una prova més, afegeix, que "cal sortir al carrer perquè es conegui".

L'associació fa cinc anys que investiga des de la granja de Puigpardines per aconseguir una llet d'euga de qualitat. Treballen amb més de vint granges a Catalunya, on n'hi ha tres, i la resta a Bèlgica i Holanda.