«Les persones que han pagat més del que tocava haurien de poder anar a l'Ajuntament a reclamar aquests diners pagats de més juntament amb els interessos corresponents». És el que exposa un paper que va ser repartit casa per casa a Sant Feliu de Pallerols en el decurs del passat cap de setmana pel grup Units per Sant Feliu-ERC-AM. Precisen que les reclamacions les ha d'atendre l'Ajuntament i no Xaloc, l'organisme de la Diputació que tramita els cobraments. També aconsella que els interessats s'assessorin «per evitar maldecaps i gestions innecessàries per recuperar la diferència».

Argumenten que han detectat que el percentage que l'Ajuntament aplica per calcular el que s'ha de pagar per les plusvàlues és incorrecte i que ells han calculat que l'import final ha estat incrementat en un 20% respecte als paràmetres aprovats en els plens. És a dir, indiquen que els valors actuals no han estat aprovats per ple i deriven d'una correcció.

Les plusvàlues graven segons l'increment de valor dels terrenys i dels immobles urbans quan hi ha una transmissió, per exemple una herència o una venda. Els ajuntaments calculen segons l'escala dels preus dels immobles en una escala d'anys. Una gradació sempre a l'alça fins a l'inici de la crisi econòmica.

Segons un informe de la secretària de Sant Feliu, el darrer ple en el qual es va modificar l'ordenança va tenir lloc el 4 d'octubre del 1997. Ahir Joan Casas (alcalde de Sant Feliu per CiU) va recordar que ell és alcalde des del 1999.

Segons ell, en els 17 anys que ha estat a l'alcaldia sempre s'han aplicat els mateixos paràmetres a l'hora de comptar les plusvàlues. Ha indicat que el que es fa ara és el mateix que feien els ajuntaments anteriors al 1999, sense cap canvi.

Casas ha indicat que l'equip de govern ha encarregat un estudi per poder aplicar bonificacions a les plusvàlues. També ha apuntat que de moment no té constància de veïns que s'hagin presentat a l'Ajuntament a reclamar diners cobrats de més per les plusvàlues.

En tot cas, l'informe de la secretària apunta: «S'ha efectuat petició a l'arxiu del Consell Comarcal de la Garrotxa per poder esbrinar el motiu de l'aplicació d'uns paràmetres que no consten aprovats per ple municipal ni aprovats en el BOP».

A l'informe, la secretària explica que l'ordenança es va aprovar per primera vegada en el ple del 27 de setembre del 1990 i es va publicar al BOP de l'1 de gener del 1991. Després en el ple del 25 de juliol del 1991 es va aprovar la modificació de l'ordenança i es va variar la quota tributària un 20%. Finalment, en el ple del 4 d'octubre del 1997 van aprovar una altra modificació, la qual va ser publicada al BOP del 31 de desembre del 1997.

En aquell temps, el secretari era Eduard Cuellar, el qual va deixar el càrrec pel gener després de 31 anys de servei a la corporació. Des de llavors, la secretària és Gemma Gasull, la qual ha fet l'informe inicial de l'estat documental de l'impost de les plusvàlues a l'Ajuntament de Sant Feliu.

L'origen del document emès pèr la secretària està en una petició feta pel regidor d'Units per Sant Feliu-ERC-AM. Colom va demanar un certificat, en el qual s'indiqués el contingut de l'ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (Plusvàlua) número 5 del Consistori. L'informe apunta: «Observant que els valors aprovats i publicats no coincideixen amb els que consten a l'ordenança que ara s'està aplicant (on existeix una rectificació en cinta correctora alterada posteriorment amb màquina d'escriure) i vista l'existència de certificats del secretari de l'Ajuntament dels anys 2006, 2007, 2008 i 2009, on certifica els valors a aplicar en els anys esmentats i coincideixen amb l'ordenança rectificada no amb les aprovades i publicades, s'ha efectuat petició a l'Arxiu del Consell Comarcal de la Garrotxa per tal de poder esbrinar el motiu de l'aplicació d'uns paràmetres que ni consten aprovats per Ple municipal ni publicats al BOP».

La secretària fa constar que va demanar poder lliurar el certificat, una vegada hagués obtingut tota la informació, però per causa de la insistència de Colom va haver d'emetre el document. Això no obstant, fa constar a l'escrit que es reserva el dret de poder efectuar les consideracions que estimi oportunes una vegada estigui fet un estudi de tota la documentació i pugui fer emetre un certificat concloent. Hi haurà un ple extraordinari per debatre el tema.