La Diputació de Girona va aprovar ahir una moció presentada per la CUP i que va rebre el suport unànime del ple -CiU, PSC, ERC i IdS- que reclama «unes comarques gironines desmilitaritzades». La moció acorda demanar al Ministeri de Defensa el traspàs de tots els immobles militars que hi ha en desús a la demarcació, rebutja assistir a «actes d'exaltació militar» i decideix evitar la presència de l'exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació. També exigeix a l'exèrcit espanyol que deixi de fer pràctiques i maniobres fora dels espais militars. Tots els grups van argumentar el seu suport a la moció per defensar la cultura de la pau i el diàleg com a via per solucionar conflictes.

«La petició que fem és que cessin les maniobres de l'exèrcit en espais que no siguin estrictament militars», va explicar el diputat de la CUP, Lluc Salellas. La moció també demana adreçar-se al Ministeri i a l'Institut d'Habitatge, Infraestructura i Equipament de la Defensa per reclamar el traspàs del patrimoni immobiliari propietat de l'exèrcit que actualment es troba en desús a la demarcació. L'objectiu és destinar-lo a usos públics de caràcter civil. En aquest punt, el portaveu del PSC a la corporació, Juli Fernández, va recordar que alguns ajuntaments amb propietats militars als seus territoris ja fa temps que treballen per obtenir-ne la titularitat.

Per aconseguir «desmilitaritzar les comarques gironines», el ple també va acordar evitar la presència de l'exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació i vetar-los en espais promocionals, com a l'ExpoJove de Girona. Salellas va recordar que el ple de Girona ja va aprovar un text en aquest sentit. Finalment, i com a «exercici de coherència amb els valors de la pau», la moció compromet la Diputació a no assistir, com a institució, a desfilades militars ni a cap altre acte d'aquest tipus en espais civils de la demarcació de Girona.

Fernández va argumentar el suport a la moció per impulsar la cultura de la pau i el diàleg com a eina per solucionar conflictes. El mateix motiu que van fer servir el portaveu d'ERC, Pau Presas, i el de l'equip de govern de CiU, Albert Piñeira, per votar a favor del text.

En paral·lel, en el ple d'ahir també es va aprovar per unanimitat una moció proposada pel grup d'ERC i que és el resultat d'un treball conjunt amb els sindicats UGT i CCOO. El diputat Pau Presas va explicar que l'objectiu és vetllar per una administració socialment responsable. «Creiem en el paper exemplificant que ha de tenir l'administració en relació a la protecció de col·lectius vulnerables», va dir. La moció acorda excloure de concursos públics o rescindir adjudicacions a empreses que facin operacions financeres fraudulentes a paradisos fiscals «i que siguin considerades delictives».