Fiscalia i defensa van pactar ahir una pena de dos anys de presó per a un home que va agredir sexualment una nena de 10 anys a Olot. El condemnat, José Antonio Rivera, de 43 anys, s'enfrontava inicialment a una petició de 4 anys però li han aplicat un eximent incomplet perquè pateix un trastorn de conducta que li afecta les capacitats volitives.

La vista del cas es va celebrar ahir a l'Audiència Provincial de Girona i l'acusat va reconèixer que cap a les cinc de la tarda del 12 de març del 2015 va obligar la víctima a entrar al portal d'una acadèmia on aquesta anava a estudiar idiomes per, una vegada al seu interior, forçar-la a asseure's a la seva falda mentre li exigia que li fes un petó. Tot i que la nena va intentar fugir, la va subjectar amb força i li va fer tocaments als genitals.

Responent «sí» a la pregunta del fiscal, el veí d'Olot José Antonio Rivera va admetre íntegrament el relat dels fets pels quals aquest dimecres es va asseure a la banqueta dels acusats de la secció tercera. El relat de fets provats indica que cap a les cinc de la tarda del 12 de març del 2015, víctima i agressor van coincidir al passeig Miquel Blay d'Olot. La nena estava esperant una companya per anar a estudiar a una acadèmia d'idiomes i, a prop, hi havia l'acusat assegut davant d'un bar. L'home es «mirava fixament» la menor, que es va espantar i va decidir entrar cap a dins l'acadèmia.

Ell la va seguir fins al portal i allà la va «subjectar pel braç» i li va reclamar que li donés la bossa que duia. «No passarà res», li deia a la víctima. La nena s'hi va negar i va intentar fugir corrents. Rivera ho va impedir «agafant-la fort» i arrossegant-la cap a dins l'edifici.

Aleshores, l'acusat es va asseure a les escales i va obligar la víctima a seure a la seva falda. Seguidament, li va demanar un petó. Com que la nena s'hi va negar, ell la va petonejar a la galta i li va tocar els genitals per sobre del pantaló mentre, amb l'altra mà, l'agafava amb força pel canell per evitar que marxés.

Finalment, la nena va aconseguir desfer-se de l'acusat i fugir, tot i que ell la va intentar seguir i li cridava que tornés.

Per aquests fets, l'acusat s'enfrontava inicialment a una pena de 4 anys de presó per un delicte d'agressió sexual. Aquest dimecres, la fiscalia i l'advocat de la defensa, Jordi Coma, van acordar una rebaixa de la pena tenint en compte que ha admès el que va fer i que pateix un dèficit cognitiu i un trastorn de conducta que l'impulsa a atemptar contra la llibertat sexual d'altres persones.

Per aquesta raó, li han aplicat un eximent incomplet per trastorn mental i han acordat una condemna de 2 anys de presó, que segurament no haurà de complir perquè no té antecedents. En l'actualitat l'home es troba seguint un tractament i, segons l'acord entre fiscal i defensa, també estarà sotmès a llibertat vigilada durant 5 anys.