L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va anunciar ahir que encara que aquest estiu no ha estat extrem, sí que ho ha estat l'inici del mes de setembre, amb temperatures molt per sobre del que s'esperava. Es tracta d'una tendència que, segons el delegat de l'Aemet a Catalunya, Antonio Conesa, seguirà aquest proper trimestre. La previsió és que la situació de temperatures altes, per sobre de la mitjana, es mantingui fins al desembre.

Així mateix, Conesa va posar de manifest que Catalunya ha viscut l'estiu més sec dels últims 22 anys, des del 1994, malgrat que la tardor que comença avui portarà la pluja, ja que es preveu que el nivell de precipitació se situï en la mitjana de la sèrie històrica. Conesa va atribuir la sequera general de l'estiu a una major persistència dels anticiclons i a una major concentració dels episodis de pluja o de tempesta.

De fet, els mesos de juny, juliol i agost han estat secs, tot i que la falta de xàfecs ha estat especialment notòria a l'agost; llavors, van caure una mitjana de 20 litres per metre quadrat de pluja a Catalunya, poc més d'un terç del que habitualment es registra en aquest període. Conesa també va apuntar que les poques precipitacions que han caigut ho han fet de forma molt localitzada al territori català. Això ha provocat que la situació en algunes zones hagi estat més extrema, com en el cas de Lleida, que ha viscut el trimestre més sec des del 1983 (quan es va posar en marxa l'actual estació meteorològica) i el segon des del 1913, si es tenen en compte els registres de l'anterior ubicació.

Per contra, les precipitacions més abundants s'han produït, com ja és habitual, a les zones pirinenques i prepirinenques, amb màxims pluviomètrics. En concret, els territoris i les comarques que han registrat els rècords de pluges aquest estiu han estat el Ripollès, la Val d'Aran i l'Osona.

Pel que fa a les temperatures dels últims mesos, aquest ha estat un estiu «molt càlid», però sense acostar-se a les quotes assolides el 2015 o el 2003, quan aleshores la mitjana de temperatura va ser notablement superior. Aquest ha estat el sisè estiu més calorós dels últims 20 anys. Per això, Conesa va avisar ahir d'una tendència alcista de les temperatures, tenint en compte que els diferents anys al capdavant del rànquing pertanyen al segle XXI: 2003, 2006, 2009, 2012 i 2015. Això ha portat a batre 36 rècords en algunes de les principals estacions de l'Aemet al conjunt de l'Estat, entre les quals hi ha Tortosa, que va registrar 41,4 graus el passat 5 de setembre.