La Generalitat obrirà a Girona, a partir del març de 2017, un Centre Residencial d'Educació Intensiva (CREI) amb 20 places de menors tutelats per la Generalitat. L'equipament atendrà les necessitats de les comarques i s'ubicarà a prop de la capital, en un emplaçament que el Govern no ha especificat.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va explicar ahir que el Govern preveu incrementar els treballadors professionals dels centres de menors tutelats per la Generalitat, però també desplegar-ne de nous al territori.

Tot i que no va voler concretar en espera de saber com queden els pressupostos del 2017, sí que va anunciar que s'obrirà un CREI a Girona. Bassa va fer aquestes declaracions després de la reunió de la Taula Nacional de la Infància, on es va parlar de maltractament i de desigualtats i on el Govern va explicar les accions que està portant a terme després de conèixer els casos de menors tutelats víctimes d'una xarxa pedòfila.

«De cara al nou pressupost, tenim previst un increment de treballadores professionals als CRAE, treballadors professionals, però també algun altre CRAE més. Hi haurà un desplegament de més centres residencials al territori», va dir Bassa, en espera de com queden els comptes i com avança la negociació parlamentària.

La consellera va presidir la reunió de la Taula Nacional de la Infància de Catalunya, que no es reunia des de juny del 2014. És un òrgan col·legiat que té com a finalitat potenciar i impulsar de forma coordinada la promoció social de la infància i l'adolescència arreu del territori. Està formada per representants de diverses entitats, col·legis professionals, diputacions, entitats municipalistes, les taules territorials i tots els departaments de la Generalitat.

Durant la trobada, es va acordar desenvolupar les set taules territorials ja existents en taules locals perquè la xarxa sigui més capil·lar. Hi haurà una nova reunió de la taula nacional el 23 de novembre, on la previsió és concentrar els 37 grups de treball en 7.

Víctimes de pedofília

Bassa va explicar que s'ha fet un repàs de la feina feta durant el 2015 i el 2016, es van analitzar les valoracions de les taules territorials i es va explicar des del Govern quines accions s'han portat a terme després dels casos de menors tutelats víctimes de pedofília, tot i que no s'han comentat casos puntuals. La consellera va indicar que s'ha desgranat tot el que s'està fent, des de la introducció d'un delegat a cada centre, els centres de formació i totes les mesures que s'han pres. Les entitats van fer una valoració positiva de la feina, va dir, i van reclamar que les reunions siguin més sovintejades.

D'altra banda, la consellera també va valorar l'informe de l'Observatori Estatal de la Dependència de l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, que revela que dels 8.500 euros que rep un beneficiari de la Llei de Dependència, 7.000 els aporten les comunitats i 1.500 l'Estat. Bassa va denunciar un cop més que el Govern espanyol «no està complint amb el que li pertoca i està discriminant de forma directa la gent que més el necessita».

Després de recordar que hi hauria d'haver equilibri en les aportacions entre Estat i comunitats, la consellera Dolors Bassa ha remarcat que la Generalitat no permet aquesta discriminació i per això està aportant tot allò que no arriba des de Madrid. Ha afegit que això va en detriment d'altres partides socials, però ha insistit que aquesta atenció a la gent depenent és «prioritària».