Segons la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, les dades de les actuacions del 2015 apunten que és necessari desenvolupar iniciatives de promoció i prevenció de la salut mental en els diferents nivells d'atenció i intervenció. Ara bé, l'entitat considera que cal reforçar, especialment, l'àmbit social i comunitari, així com en l'educatiu i ocupacional.

La Xarxa de Salut recorda que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'estima que aproximadament entre un 15% i un 25% de la població pateix o patirà algun trastorn mental al llarg de la seva vida. A títol d'exemple, l'esquizofrènia afecta 400.000 persones a l'Estat. Per cada pacient amb diabetis tipus I, hi ha quatre pacients amb esquizofrènia o, comparat amb l'esclerosi múltiple, per cada cas n'hi ha deu d'esquizofrènia. Segons l'OMS, l'esquizofrènia és la tercera causa de discapacitat entre la població de 15 a 44 anys d'edat a tot el món.

Amb la voluntat de debatre i alhora divulgar, reflexionar, reivindicar i també celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental, l'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), la Fundació Drissa i la Fundació Tutelar de les comarques gironines han organitzat un programa commemoratiu que es desplegarà d'aquí a uns dies, del 3 al 10 d'octubre, sota el lema «La prevenció, la clau de l'equilibri».

A diverses poblacions

El programa es portarà a terme a diverses poblacions de la demarcació de Girona i tractarà l'atenció a la salut mental des de diferents vessants.

De fet, a Girona i a les comarques gironines, l'estreta col·laboració de les organitzacions que treballen en els diferents sectors de la salut mental és un fet que ha permès avançar cap a un model integral de l'atenció a la persona amb malaltia mental basat en les diferents línies estratègiques.

Es tracta, per tant, d'aspectes com la prevenció i la promoció de la salut mental; la lluita contra l'estigma i la discriminació; l'accés a l'atenció primària i l'oferta de serveis disponibles a la comunitat; la millora de la capacitació dels i les professionals en salut mental; l'establiment d'aliances i la coordinació entre sectors i el foment de la recerca en salut mental.