El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va participar ahir en la XII Trobada anual dels Amics del Castell de Montjuïc, un dels clàssics de la seva alcaldia al qual no ha volgut renunciar com a cap de l'Executiu.

Puigdemont, acompanyat de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i del president honorífic de l'Associació i defensor de la Ciutadania, Ramon Llorente, va elogiar el treball i la perseverança de les milers de famílies arribades d'arreu de l'Estat que es van assentar a l'interior del castell de Montjuïc entre els anys 1945 i el 1971, que van convertir les condicions més dures en un "espai de dignitat que van saber estendre per tota la ciutat".

Puigdemont va instar els assistents, gran part d'ells exresidents en l'assentament acompanyats dels seus familiars, a "no oblidar aquells dies, perquè són un ?exemple per a moltíssima gent". L'exalcalde de Girona va instar a "posar-ho com a mostra per a tot el país" i va insistir a mantenir-se fidels als orígens per participar en la construcció d'una ciutat de futur i d'un país digne.

L'acte, que es va celebrar per primera vegada l'any 2005, recorda l'arribada a Girona de milers de famílies des de diferents punts de la geografia espanyola durant els anys cinquanta i seixanta, que van residir en barraques a l'interior del castell de Montjuïc, fins que van ser reallotjats a Salt, Sarrià, Montjuïc, Vila-Roja o Font de la Pólvora. La darrera barraca es va tirar a terra el 24 de desembre de ?l'any 1971. Malgrat les dificultats que van patir les famílies durant la seva estada en l'assentament, la trobada d'ahir va servir per retrobar-se i evocar records d'infantesa, i fins i tot alguns van aprofitar per rememorar els primers amors de joventut.

Més de 400 persones es van aplegar un any més a l'esplanada del castell de Montjuïc, en una trobada que es va celebrar amb un to lúdic i festiu. Enguany, però, amb la presència pel president de la Generalitat. Una visita que el president de l'Associació Amics del Castell de Montjuïc, Ramon Llorente, va assegurar que dignifica l'acte de reconeixement a la immigració arribada en aquell període a Girona.

Al llarg dels anys, la trobada s'ha anat convertint en una reunió imprescindible per als que van viure en l'assentament de barraques instal·lades a Montjuïc. L'objectiu de l'Associació és mantenir viva la memòria de totes aquestes famílies.