El nombre de rescats marítims a la Costa Brava ha crescut un 50% respecte a l'any passat, segons dades dels Bombers. Des de principis de 2016 n'han hagut de fer 40, és a dir, tretze més que el mateix període de l'any passat. De les tres comarques gironines amb costa, la que més puja és el Baix Empordà, on s'ha doblat el nombre de rescats marítims, tot passant de sis a dotze. L'Alt Empordà, però, segueix sent la comarca on més serveis es fan, ja que aquest any n'hi ha hagut setze. Per últim, a la Selva se n'han fet onze.

Però no només creixen els rescats marítims. Des de principi de 2016, a les comarques gironines els Bombers han hagut de rescatar 238 persones amb diferents mètodes, vuit més que el mateix període de l'any passat. Aquest servei ha augmentat arreu del territori excepte al Pla de l'Estany i el Ripollès. En aquesta última, els rescats han caigut significativament: aquest any hi ha hagut 49 rescats, mentre que l'any passat, a aquestes alçades, els Bombers ja n'havien fet 83.

En canvi, a la resta de comarques gironines, la tendència és a l'alça. A l'Alt Empordà s'ha passat de 40 rescats a 61, al Baix Empordà, de 31 a 44, i a la Garrotxa, de 24 a 26. El Gironès n'ha registrat setze pels dotze de l'any passat i a la Selva n'hi ha hagut 40, onze més que el 2015.

En el conjunt de Catalunya, els Bombers han hagut de rescatar aquest any fins a 290 excursionistes que s'havien perdut a la muntanya. Es tracta d'una de les principals tasques del Grup d'Actuacions Especials dels Bombers (GRAE) i la xifra suposa un augment del 25% respecte a l'any passat. Hi ha dos motius que, sobretot, expliquen aquest increment: no preparar-se bé la ruta abans de sortir de casa i desconèixer el territori.

En total, els Bombers han fet 993 rescats a Catalunya (entre serveis a la muntanya, al mar o en rius). La gran majoria dels rescats, això sí, són en zones muntanyoses. Destaquen, sobretot, els 383 que s'han fet a les comarques de Barcelona, 24 més que l'any passat. Aquesta demarcació és la que més n'acumula en global. Lleida, per la seva banda, registra una pujada important: dels 177 de l'any passat ha passat als 213 d'enguany. Això suposa una pujada d'un 17%. Finalment, Tarragona, tot i ser la comarca on menys han d'actuar els Bombers del GRAE, és la que registra una pujada més important. S'ha passat de 68 rescats el 2015 a 91 des de principi d'any, un increment d'un 25%.