Acaba de començar una guerra ideològico-científica en el si del gremi farmacèutic en contra de l'homeopatia, aquesta pseudociència que no guareix res perquè, segons els crítics, és innòcua i que alguns professionals volen bandejar de les farmàcies per sempre. De moment, més d'un centenar d'especialistes espanyols, alguns de Girona, han ?subscrit un manifest -vegin requadre- perquè l'homeopatia no sigui avalada per cap organització científica». El manifest es va fer públic diumenge, coincidint amb el Dia Mundial del Farmacèutic.

Diari de Girona ha pogut parlar amb algun dels firmants gironins, que han demanat conservar l'anonimat, i expliquen que «mai recomano aquests productes» alhora que assenyalen el perill que suposa l'homeopatia si a algú se li passa pel cap deixar el tractament farmacològic, que és el que fa efecte en no ser mer placebo.

No es tracta únicament d'un debat científic en el qual els escèptics guanyen per l'evidència que proporciona el fet que en 200 anys l'homeopatia no ha guarit res sinó perquè és un negoci milionari. Sobretot per als fabricants d'aquest tipus de productes destinats a no curar. Perquè les malalties no existeixen per a l'homeopatia, segons que manifesta el Consell General del Col·legis Oficials de Metges en referir-se a aquesta disciplina en el seu portal web: «per a l'homeopatia no existeixen malalties, sinó pacients amb uns símptomes determinats» encara que el seu creador, Samuel Hahnemann, sí que parlava de malalties però per dir que només estaven produïdes per «la força vital». També assegurava que «la imaginació pot produir una pertorbació suficient de la força vital, donant origen a una malaltia greu, la qual pot curar-se pel mateix mitjà».

La iniciativa per desterrar l'homeopatia, gestada a les xarxes socials a través del grup @Farma_Ciencia, cada dia va sumant adhesions de professionals farmacèutics i associacions científiques que demanen impedir que s'administrin aquests productes en establiments on es venen medicaments convencionals.

La lluita amenaça de ser llarga perquè la penetració d'aquesta pseudociència és més profunda del que aparenta. Sense anar més lluny, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Girona té penjades ofertes de feina en què «es valorarà coneixements d'homeopatia i teràpies alternatives». Alhora, la Universitat de Barcelona ha cancel·lat el màster dissenyat en aquesta matèria. La Universitat de Girona mai va acceptar crear-lo. La polèmica hi és.