Ryanair i Jet2 lliuren des de fa mesos una guerra d'ofertes a l'aeroport de Girona. L'objectiu és apropiar-se del millor tall del suculent pastís turístic de la Costa Brava, destí que, per diverses circumstàncies, cada vegada atrau més els britànics.

En els últims cinc mesos l'aeròdrom de Vilobí d'Onyar ha vist com s'han multiplicat les rutes i les freqüències de vols al Regne Unit. A partir de la primavera que ve l'aeroport tindrà connexió amb 12 bases aèries d'aquell país: Birmingham, Bournemouth, Bristol, Leeds Bradford, Londres Stansted, Londres Luton, Manchester, Liverpool, Newcastle, Edimburg, Glasgow, East Midlands i Belfast. Totes elles cortesia de Ryanair i Jet2.

Tanmateix, el nombre de rutes s'elevarà a 18, ja que ambdues aerolínies coincideixen en cinc d'aquestes destinacions (Birmingham, Leeds, Londres Stansted, Manchester i Newcastle). El balanç és revelador: 10 d'aquestes 18 rutes han aparegut aquest any.

La pugna entre les dues companyies va començar el maig passat quan la cúpula de Jet2 va venir a Girona per anunciar a bombo i plateret quatre noves destinacions amb Gran Bretanya i Irlanda del Nord a partir de la primavera de 2017: Edimburg, Belfast, Leeds i East Midlands (Nottingham). Aquestes s'afegien a les ja existents de Newcastle, Manchester i Glasgow, i quan es van anunciar cap companyia les oferia a l'Aeroport de Girona.

Aposta ferma

La proposta, a més, va anar acompanyada de les seductores paraules del CEO de l'aerolínia, Steve Heapy, que va lloar el potencial que té la Costa Brava com a destí turístic per als 24 milions de britànics i va deixar anar un avís: «Jet2 ha vingut a l'aeroport per quedar-se». A més, per reforçar l'aposta al juliol l'aerolínia anglesa va anunciar un nou vol entre Girona i Birmingham.

Ryanair no va tardar a contraatacar. La companyia irlandesa ha estat i és encara hegemònica a l'aeroport, però fa anys que està en franca retirada cap a l'aeroport del Prat de Barcelona, més rendible per als seus interessos.

De tota manera, l'anunci de Jet2 va provocar de Ryanair una reacció que feia molt de temps que no es veia a Vilobí d'Onyar. Va anunciar tres noves destinacions. A Birmingham, Leeds i Newcastle, precisament. D'aquesta manera les dues companyies britàniques passaven de compartir un vol (a Manchester) a compartir-ne quatre. Jet2 va recollir el guant i va tornar a la càrrega amb una oferta explosiva de cara al 2017: l'enllaç entre Girona i Londres Stansted. O sigui, a una de les destinacions més emblemàtiques (i rendibles) que Ryanair oferia tradicionalment. Ja eren cinc les rutes clonades entre l'Aeroport de Girona-Costa Brava i el Regne Unit. L'aerolínia irlandesa va donar l'últim tret fa pocs dies en posar a la venda bitllets per anar a Liverpool, un destí que de moment cap altra companyia ofereix.

Però algunes informacions auguren més ofertes del gegant irlandès a les illes britàniques. En concret, a Edimburg i Belfast, dues ciutats on ja vola Jet2 i que, de confirmar-se, prolongarien encara més la pugna entre les dues empreses.

Batalla pel públic britànic

En termes numèrics, la de Jet2 i Ryanair a l'aeroport és una guerra entre David i Goliat. Ryanair transporta més del 90% dels passatgers totals de l'aeroport de Girona i la seva rival no és ni l'aerolínia alternativa més gran. Però en aquest cas, les comarques gironines són només l'escenari d'una batalla per atraure el turista britànic. I allà Jet2 es perfila com a alternativa seriosa a l'aerolínia irlandesa.

Els anglesos ja van esgrimir durant la seva visita al maig els motius de la seva aposta per la Costa Brava. «No només busquem el sol i platja, sinó també un destí agradable, amb bon temps, gent amable i bona oferta gastronòmica i cultural. I també seguretat», va dir Heapy pensant en aquells turistes britànics que abans solien anar a països com Egipte, Tunísia o Turquia. Avui serà el torn de Ryanair, que tindrà l'oportunitat d'explicar els seus motius durant la reunió de treball que ha programat a l'hotel Carlemany.