Després d'una sorpresa d'última hora, el Partit Demòcrata Català (PDC) al final haurà de fer primàries per escollir la direcció de federació de la demarcació de Girona. Dimarts al vespre, poc abans que acabés el termini per poder presentar les candidatures, Marc Gafarot va registrar la seva llista alternativa per liderar el PDC a les comarques gironines. Gafarot ha treballat com a assessor a la secretaria de relacions internacionals de Convergència, a la Fundació CATmón i al Parlament Europeu. Els darrers anys ha estat al CIDOB, un think tank amb seu a Barcelona. També fins ara ha estat membre de l'executiva de CDC al Baix Empordà i anteriorment secretari d'organització del partit a Palamós.

En declaracions a Diari de Girona, Gafarot va explicar ahir que va decidir fer el pas de presentar-se després que Jaume Busquets -que estava treballant per formar la seva candidatura- anunciés que no disputaria a Pere Vila la direcció de federació. «El contrast de les idees s'interpreta com una deslleialtat», va lamentar Gafarot, que va reivindicar que els associats gironins del PDC tinguin dues llistes per escollir la direcció de federació. «Encara ens falta aquesta mentalitat anglosaxona, més democràtica», va defensar el candidat, que va alertar que «el problema» de la renovació de Convergència és que només sigui «un mer canvi cosmètic».

Així mateix, va retreure a Vila que vulgui tornar a ser el president de federació a Girona (un càrrec que ha ocupat des del 2012 per CDC). «No ens agrada l'acumulació de càrrecs», va remarcar Gafarot, que va valorar que aquesta acumulació va ser «un dels mals» de Convergència. Sobre la gestió de Vila com a líder de CDC a Girona, va criticar «l'abandonament de les funcions executives, la manca de rumb i el seguidisme a altres formacions polítiques». També va qüestionar que en les eleccions municipals de l'any passat, sota l'etapa de Vila, Convergència no es presentés «a tots els pobles de la província de Girona; fins i tot, en algunes localitats importants del Baix Empordà».

La candidatura

La llista de Gafarot, que qualifica de «no oficialista» ni de «l'aparell» del partit, està formada per sis altres persones: Adrià Tauler, que havia estat president de la JNC al Baix Empordà; Maria Deulofeu, regidora a Sils; Dolors Cruz, que havia estat regidora a Palamós; Jordi Gumí, regidor a Ripoll; Marta Baserba, regidora a Palafrugell; Joel Comas, regidor a Blanes.