L'alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol (CiU), ha afirmat que quan es concreti l'acord amb el Consell Comarcal de la Gar?rotxa d'ubicar el centre de triatge de residus al polígon de Politger i, en conseqüència, es deixi sense efecte el Pla especial urbanístic de can Coma de Baix, l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca suspendrà el contenciós contra l'aprovació definitiva de la planta de triatge a Can Coma de Baix. «No el retirarem, però demanarem una suspensió», ha precisat.

L'alcalde de Sant Jaume de Llierca ahir va valorar que les negociacions amb el Consell Comarcal de la Garrotxa per canviar la ubicació prevista pel Centre de Triatge de Residus de la Garrotxa van per bon camí. Ha avançat que serà una planta força diferent del que en un inici la Junta de Residus va plantejar, per la qual cosa els tècnics ja treballen en la preparació de la nova ubicació al polígon.

Cargol ha destacat que els grups al Parlament d'ERC i de CiU han fet de mediadors entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca per arribar a un acord abans de la resolució del contenciós. Ha opinat: «En un litigi tant pot haver-hi un guanyador com un perdedor i aquí tots hem de sortir satisfets». Cargol va ressaltar que a les negociacions hi ha participat l'oposició Junts per Sant Jaume-AM.

L'exalcade i cap de Junts per Sant Jaume, Ferran Puig, ahir va opinar que en el seu criteri les negociacions van bé, però va precisar que no farà una valoració definitiva fins que l'acord estigui signat. Va preveure que l'entesa serà ràpida pel fet que la Generalitat els ha manat la pressa. Finalment va valorar: «Sempre és millor un acord que una imposició».

Fonts del Consell Comarcal de la Garrotxa han informat que preveuen l'arribada d'un acord per la ubicació del centre de triatge en sòl industrial i han avisat que quan hi hagi entesa ho faran saber a través d'una roda de premsa.

Per la seva part, el president de l'Associació de Veïns No a la Plantar de Triatge, Antoni Tomàs ha indicat a Ràdio Olot que no l'han deixat participar a les reunions.

L'Associació ahir va començar a repartir els fulls informatius que convoquen una consulta popular per dissabte. Les informacions repartides expliquen que la proposta del Consell Comarcal de la Garrotxa situa la planta de triatge de la Garrotxa a la part sud de l'autovia, al costat de la Casica i a menys de 100 metres del riu Fluvià

El full explica que «tot i que l'Ajuntament veuria bé fer-la al nord de l'autovia, al costat de la fàbrica Ross, el Consell Comarcal vol imposar la seva decisió». El que segons els veïns està descartat és fer-la a can Coma de Baix. Es tracta d'un terrenys situats al costat del polígon industrial, però fora i que en un principi estaven qualificats de sòl rustic.

Els veïns recorden l'existència del contenciós administratiu de l'Ajuntament contra la ubicació a can Coma de Baix i donen per fet que l'Agència Catalana de Residus ja ha descartat fer-la a Can Coma de Baix.

El març del 2012 el Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar el Pla especial urbanístic que havia de permetre implantar la planta a Can Coma de Baix. Llavors l'argument del grup de CiU al Consell Comarcal de la Garrotxa era que ubicar el centre de triatge de la Garrotxa fora del polígon suposava protegir l'oferta de sòl industrial a la comarca.

A partir del 2015, Esquerra i la CUP, en el paper de segona i tercera força al Consell, s'han oposat a la ubicació del centre de triatge a Sant Jaume de Llierca, tot i que ERC ha admès la necessitat d'un centre de triatge.