Un 18% dels edificis del nucli antic d'Olot estan en mal estat. Els immobles deficients estan dins dels límits concrets de l'àrea delimitada per la plaça Rector Ferrer (oest), plaça Palau (est), carrer Sant Bernat (nord) i el carrer Bisbe Lorenzana (sud). El percentatge va ser exposat al ple d'ahir per Josep Gelis, que és regidor d'Espai Públic per CiU.

Va donar compte dels resultats d'un estudi fet per l'Ajuntament a partir de l'abril, quan va tenir lloc el desallotjament per setmanes de 21 veïns del carrer Lliberada Ferrarons, a l'àrea estudiada, per causa de l'esfondrament d'un sostre i de la conseqüent perillositat de la casa.

Gelis va enumerar que dels 369 edificis estudiats, 136 (39,57%) estan en bones condicions, 156 (42,28%) amb alguna deficiència, i 13 (3,52%) amb deficiències molt acusades. Va concloure que dels 369 edificis estutudiats, 302 (81,84%) estan en un estat acceptable. En conseqüencia 67 (18%) no ho estan. Gelis va explicar que la concentració d'immobles amb deficiènces està situada en una àrea delimitada pel carrer dels Sastres i el carrer Major i entre els carrers Sant Antoni i Verge del Portal

Sobre els propietaris dels 13 edificis amb mal estat acusat, Gelis va indicar que l'Ajuntament s'hi posarà en contacte perquè els reparin.

Va avisar que si no ho fan els sancionaran amb una multa de 300 € i que si no la paguen els n'enviaran una altra que duplicarà la primera. Va apuntar que un cop hagin contactat amb els propietaris de les finques considerades rn més mal estat, avisaran els de les cases en un estat no tan precari.

Gelis va explicar que des de l'inici de l'estudi, l'Ajuntament va enviar 434 requeriments a propietaris de 223 finques. Segons ell, a partir dels requeriments, els propietaris van fer reparacions a 62 finques. També va precisar que no van trobar 16 propietaris i que 2 no van voler rebre els documents. Va indicar que confien que entre l'estudi, els requeriments i les sancions podran acabar amb les precarietats dels immobles en mal estat al nucli antic.

En el debat, Xavier Garcia (OeC) va mostrar sorpresa pel fet que l'estudi detectés deficiències a 3 immobles propietat de l'Ajuntament. Mireia Tresserras (CUP) va demanar sancions més potents per als propietaris que són bancs, i Josep Quintana (ERC) va sol·licitar mesures estratègiques per al nucli antic i per a tot el centre.

Josep Maria Corominas (alcalde d'Olot per CiU) va afirmar que la major part dels propietaris no són bancs i que amb els que són bancs ja hi negocien. Va recordar les intervencions fetes per l'Ajuntament dins del Pla de Barris i les accions fetes al mercat municipal i l'antic hospital. Segons ell, el mercat municipal i l'antic hospital representen el límit del nucli antic.

Corominas va indicar que l'Ajuntament té la intenció de reactivar el Pla de Barris i va ressaltar la propera reforma del passeig d'en Blay. Va recordar que en breu començarà la part final de la consulta sobre el passeig d'en Blay.