El Departament d'Ensenyament només va acceptar una de les 29 peticions que va rebre per implantar la jornada intensiva a Primària aquest curs a Girona. Una negativa majoritària que ha provocat insatisfacció en associacions de mares i pares d'alumnes de Calonge, Sant Antoni, Sant Feliu de Guíxols o Blanes, que mantenen el propòsit de seguir demanant la compactació horària en els centres dels seus fills tot i el no de la Generalitat.

L'aixeta es va obrir fa quatre anys, quan Ensenyament va posar en marxa una prova pilot que s'havia de tancar el 2016 i que a les comarques gironines es limitava a cinc centres del Baix Empordà. La Conselleria, però, l'ha prorrogat fins al 2019 i l'ha ampliat, encara que de manera molt restringida.

Així, des d'aquest setembre el Departament només ha autoritzat l'horari continuat a l'escola Pedralta de Santa Cristina d'Aro, l'única de la Vall d'Aro que havia quedat fora del projecte. Però, tot i que aquest és l'únic centre que ha canviat de sistema, Ensenyament també ha incorporat a la prova dues escoles rurals de l'Alta Garrotxa que apliquen la jornada intensiva des de fa anys: Finestres, de Mieres, i Lliurona, d'Albanyà.

La majoria de demandes per canviar de model que s'han presentat als Serveis Territorials d'Ensenyament provenen de municipis costaners, segons va assenyalar la Conselleria, que no va concretar els municipis. Davant el malestar dels que han rebut la negativa, el Departament va recordar que la jornada intensiva a Primària s'emmarca en una prova pilot i no en una convocatòria pública a la qual es pot sol·licitar l'accés. Pel que fa a l'elecció d'un sol centre nou a Girona, Ensenyament va explicar que es deu a una voluntat d'equilibrar el territori català.

Aquestes explicacions no satisfan a Calonge i Sant Antoni, on les AMPA de les tres escoles de Primària del municipi -Pere Roselló, La Sínia i Llevantí de Mar- van començar el curs deixant la majoria d'alumnes a casa com a mesura de protesta. En espera d'acordar noves accions reivindicatives, a l'exterior dels centres pengen pancartes que reclamen la jornada intensiva.

Pares que se senten enganyats

Les famílies han fet pública la seva reivindicació coincidint amb l'arrencada del curs 2016-2017, però la presidenta de l'AMPA de La Sínia, Dolors Agustí, va remarcar que existeix des de l'inici de la prova pilot. Durant aquest temps, han tramès al Departament el resultat de sondejos a famílies, partidàries de la jornada continuada en prop del 90%; un informe socioeconòmic de l'Ajuntament; i els compromisos del mateix consistori i de les AMPA per sufragar les activitats extraescolars, "com fins ara", va incidir Agustí.

Després de tres anys de diàleg intern amb els Serveis Territorials d'Ensenyament, les associacions de les escoles de Calonge i Sant Antoni han decidit sortir a la palestra perquè se senten enganyades. "De paraula, mai per escrit, ens deien que anàvem pel bon camí però que no ens podien dir res fins que es valorés la prova pilot", va explicar la presidenta de La Sínia. Ella mateixa va lamentar que "s'ha acabat la prova pilot, Ensenyament ho ha allargat tres anys més i, ara, ens han dit que políticament no toca parlar d'aquest tema". "Reivindiquem el nostre dret a accedir al model diferenciat de la jornada continuada", va resumir Dolors Agustí.

En opinió de la directora de l'escola de La Sínia, Glòria Esteve, la demanda de les AMPA és justificada i "havent vist els veïns que ho porten a terme -amb referència a les escoles de la Vall d'Aro, Vall-llobrega i Esclanyà- pensem que també ens podria anar bé".

El suport de l'Ajuntament, que a principis d'estiu el va ratificar amb un acord de ple que ha traslladat a Ensenyament, completa el consens que el Departament exi-geix per plantejar-se autoritzar la jornada intensiva. L'alcalde, Jordi Soler, va explicar que "ens posem al costat de la gran majoria de pares i de les AMPA" i va assegurar que "no suposaria cap problema mantenir les activitats extraescolars que ja es financen".

A Sant Feliu de Guíxols es viu una situació similar, ja que el 84% de les famílies que van respondre un sondeig de les AMPA de les quatre escoles públiques del municipi es van manifestar d'acord amb la compactació horària. La petició, però, no ha prosperat.

Racionalitat horària

Tampoc ho ha fet a Blanes, on hi ha set escoles públiques de Primària amb una majoria de famílies partidàries de concentrar les classes al matí. Isabel Testa, presidenta de l'AMPA d'un d'aquests centres, el Quatre Vents, va argumentar que "estem en el mateix supòsit que la prova pilot, som un poble turístic, creiem que és positiu per als nens perquè al matí estan més receptius i que, amb la compactada, l'horari d'àpats és més racional".

Per a ella, el canvi fins i tot facilitaria les coses als avis que ajuden les famílies recollint els infants a l'escola, ja que s'hi haurien de desplaçar menys vegades. Tal com va admetre Testa, l'handicap de Blanes és que, malgrat el resultat positiu d'una enquesta feta el curs passat, hi ha dues AMPA que discrepen. També va apuntar que caldria resoldre el finançament de les extraescolars al municipi, on va recordar que l'Ajuntament ja ha expressat per escrit el seu suport a introduir la jornada intensiva.