El grup parlamentari de Catalunya Si que es Pot (CSQP) va preguntar al Govern de la Generalitat a través del seu diputat per Girona Marc Vidal quines van ser les causes, l'origen i la data concreta de l'episodi de contaminació de l'aigua que va afectar aquest estiu a les poblacions de la Bisbal d'Empordà i Forallac. Durant el passat estiu, els veïns i les veïnes de les localitats de la Bisbal d'Empordà i Forallac no van poder beure aigua de l'aixeta ni emprar-la per cuinar com a conseqüència de la presència d'un excés d'herbicides.

En un control de qualitat del mes de juliol, l'empresa concessionària del subministrament d'aigua va detectar una concentració de productes fitosanitaris (el Diuron i el Terbutilazina) que s'usen per controlar les herbes no desitjades en els conreus a la xarxa d'abastiment públic d'aigua per sobre de la concentració màxima permesa. També ha preguntat al Govern de quins pous provenia l'aigua potable en la qual es va detectar aquesta concentració excessiva d'aquests herbicides.

Bateria de preguntes

El 7 d'agost l'alcalde de la Bisbal d'Empordà va fer públic un ban en què es comunicava a la població que l'aigua de boca no era apta per beure ni per cuinar. A partir del 10 d'agost, el mateix ajuntament va establir uns punts d'abastiment d'aigua potable als quals se sumà l'ajuda d'un camió cisterna a partir del 16 d'agost. Posteriorment, la instal·lació de dos filtres de carbó actiu als dipositis de subministrament d'aigua del municipi ha permès transitòriament que l'aigua torni a ser potable. Segons CSQP, "atès que l'accés a l'aigua potable és un dret humà essencial pel gaudi de la vida i un servei bàsic, la bateria de preguntes per escrit al Govern inclou saber quines han estat les actuacions dutes pels diferents Departaments de la Generalitat implicats, a partir de la detecció de l'episodi de contaminació i la seva comunicació als ajuntament afectats, i fins el dia d'avui". També va demanar saber "si s'ha previst incrementar els perímetres de protecció dels pous d'on provenen les concentracions excessives dels herbicides".