La Generalitat ha recaptat 133 milions amb la taxa turística des de finals del 2012, quan va entrar en vigor, segons va revelar ahir el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, durant la celebració del Dia Mundial del Turisme que organitza la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona al castell de Biart (Masarac). «És una taxa que és aquí i s'hi quedarà», va afirmar el conseller, que tot i que no es va referir explícitament a augmentar-la va admetre la possibilitat de fer-hi modificacions «des del diàleg i el consens». Baiget responia al president de la federació, Antoni Escudero, que minuts abans, en el seu parlament, havia criticat la forma en què s'estan gestionant els diners recaptats i s'havia mostrat contrari a un augment, ja que seria «perjudici per a les empreses». Ja és una tradició que els discursos del Dia Mundial del Turisme siguin de tot excepte protocol·laris.

Davant dels 600 convidats, Escudero va denunciar que alguns ajuntaments han substituït part de la partida destinada a turisme pels diners recaptats amb la taxa. Així mateix,va reclamar un paper «decisiu» del sector privat a l'hora de decidir on van els diners, ja que el sector és qui els recull. Per descomptat, es va mostrar disconforme amb qualsevol augment de la taxa, tal com apuntava el director general de Turisme, Octavi Bono, el passat cap de setmana. Per Escudero, aquest augment seria un «perjudici pels empresaris», ja que encara hi ha turistes que es neguen a pagar-la i va a càrrec de l'hoteler.

En un altre sentit, el president dels hotelers gironins es va referir a l'impacte negatiu del top manta a les poblacions gironines i a tot el país, reclamant més controls per evitar que entri el material i enduriment del marc legal perquè la policia eradiqui aquestes pràctiques. Al discurs no podia faltar la demanda d'unes millors infraestructures, tot esmentant la N-II inacabada o el baixador del TAV a l'aeroport, així com un canvi en les polítiques de formació i ocupació per fomentar les ganes de treballar dels ciutadans. «Hi ha 14 tipus de subsidis en àmbit estatal que fan que aquesta sigui una economia subsidiària», va assegurar. En resum, un discurs al més pur estil Escudero.

El president de la Diputació i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Pere Vila, es va sumar a la reclamació de millora de les infraestructures, i es va comprometre com a president de la Diputació, a se?guir invertint perquè les taxes de l'aeroport tornin a ser com anys enrere, conscients que fins ara han hagut de «batallar contra un monstre que és l'aeroport de Barcelona».

Homenatge al poble francès

La XIII edició del Dia Mundial va retre homenatge a França com a mostra de suport pels atemptats patits i per la seva fidelitat i estima al territori gironí. Es va descobrir una placa durant un acte amb presència d'autoritats franceses. El prefecte del Departament dels Pirineus-Orientals, Philippe Vignes, va agrair el reconeixement elogiant la qualitat i professionalitat del sector turístic gironí i fent referència a l'amistat i els lligams que hi ha a banda i banda dels Pirineus.