El Servei de Pneumologia dels hospitals Josep Trueta de Girona i del Santa Caterina de Salt han començat a realitzar proves d'esforç als pacients amb càncer de pulmó per a determinar si resistiran l'operació. El resultat de les ergometries és determinant per aclarir si el pacient serà operable o no, ja que permet saber si suportaria l'extirpació d'una part del pulmó sense que la intervenció li provoqui una insuficiència respiratòria.

El càncer de pulmó és actualment un dels més freqüents i el que presenta una major mortalitat. Cada any, només a l'àrea sanitària de Girona ja es diagnostiquen uns 350 casos nous de càncer de pulmó. De tots els casos diagnosticats, entre el 40 i 50% requereixen l'ergometria per conèixer el risc quirúrgic real i, per tant, per saber si podran ser intervinguts. Fins ara, tots aquests pacients es derivaven a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona per fer-se les proves d'esforç cardiopulmonar, ja que només es fan en alguns centres molt especialitzats i concrets de Catalunya. Es calcula que, a partir d'ara, uns 175 pacients gironins amb càncer de pulmó es podran estalviar el desplaçament a Barcelona.

L'ergometria o prova d'esforç cardiorespiratòria, coneguda perquè s'hi sotmet sovint als esportistes d'alta competició, permet valorar la resposta de l'organisme durant l'exercici. Encara que les xifres poden variar depenent del centre que realitza l'ergometria, un 65-75% dels casos es dictamina que els pacients són susceptibles de ser intervinguts. Per aquest motiu, és una prova crucial perquè en depèn la possibilitat de fer tractament quirúrgic i, moltes vegades, aquest és el tractament que ofereix més perspectives de curació.

La prova habitualment es realitza en una bicicleta estàtica o una cinta de córrer i consisteix a realitzar exercici físic de forma controlada i amb una intensitat progressiva fins que el pacient manifesta algun símptoma, com ara palpitacions, ofec, fatiga d'extremitats, ofec o dolor toràcic. La prova es fa sempre sota la supervisió de personal sanitari especialitzat en aquesta tècnica i que pot resoldre qualsevol incidència. Mentre es fa l'esforç físic, es monitoren diversos paràmetres, entre d'altres, la tensió arterial, la freqüència, el ritme cardíac, el nivell d'oxigenació de la sang, el consum o necessitat d'oxigen, la producció de diòxid de carboni i la ventilació per minut.