El sindicat CSIF va avisar ahir que vuit municipis de la província de Girona poden perdre les oficines liquidadores. Segons el sindicat, de les 53 oficines que actualment existeixen a tot Catalunya, es preveu passar a només 15 dependències. Per tant, va alertar que això suposarà que es tanquin les oficines gironines de Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Palamós, Puigcerdà, Ripoll, Roses i Sant Feliu de Guíxols. «Els ciutadans hauran de desplaçar-se per poder fer els mateixos tràmits que fins ara o bé hauran de pagar un gestor», va posar de manifest el CSIF.

A part de les vuit dependències de la província de Girona, el sindicat va remarcar que també es poden quedar sense les oficines liquidadores altres municipis de Catalunya, com -per exemple- l'Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Cerdanyola, Mollet del Vallès i Esplugues de Llobregat. «Per pagar els impostos de transmissions patrimonials, successions i donacions, els ciutadans hauran de desplaçar-se, en molts casos, prop de 50 quilòmetres per poder arribar fins a una de les 15 dependències» que es preveu que segueixin existint, tal com va subratllar el sindicat.

El CSIF va afegir que, «a part de la pèrdua de l'atenció personal» que pugui suposar el tancament dels espais, també el col·lectiu de treballadors de les oficines liquidadores ha expressat «la situació angoixant» que viu. El motiu, segons el sindicat, és «l'amenaça del Govern català» de portar a terme una gestió pròpia, «sense personal ni mitjans ni oficines d'atenció i de recaptació». Així mateix, el CSIF va apuntar: «Els treballadors passen per un moment molt delicat: promeses sense complir i un menyspreu continu per part de la secretaria de la Hisenda Catalana». «És un greuge cap a un col·lectiu que sempre ha respost amb eficàcia a l'Agència Tributària de Catalunya», tal com va considerar ahir el sindicat.

Taula de transició

De fet, aquesta mateixa setmana, el degà dels Registradors de la Propietat de Catalunya, Luis Suárez, es va reunir amb el secretari d'Hisenda del Govern català, Lluís Salvadó. En la trobada, la Generalitat i el cos dels registradors catalans van pactar la creació d'una «taula de seguiment», amb la finalitat que el procés de transició -fins que el Govern assumeixi les funcions que actualment fan les 55 oficines liquidadores dels registradors- sigui «el més fàcil possible» i generi «els menors perjudicis a les dues parts». Mentrestant, des de la Generalitat van recordar que aquest projecte d'assumir les funcions que ara s'encarreguen de prestar els registradors es troba pendent de l'aprovació dels pressupostos de l'any 2017.