L'estiu del 2008 es van detectar les primeres poblacions del mosquit tigre a la demarcació de Girona. "Té una alta capacitat invasora i un efecte negatiu sobre la qualitat de la vida i la salut de les persones", diu el text de l'ordenança que alguns consistoris gironins van aprovar per combatre aquesta espècie.

"És molt difícil de controlar perquè el seu desenvolupament larvari ocupa tant l'espai públic com el privat. Per això es fa del tot imprescindible la col·laboració de tota la població", posa de manifest la normativa, que es marca com a objectiu "evitar la proliferació descontrolada" del mosquit tigre.

Per aconseguir-ho, un dels articles d'aquesta ordenança està dedicat a les sancions. El text fixa que les multes poden ser de fins a 200 euros per a les infraccions lleus, de 201 a 400 euros per a les greus i de 401 a 600 euros per a les molt greus.

Les sancions lleus són per tenir aigua estancada amb larves de mosquit tigre, les greus per dificultar o impedir la tasca d'inspecció dels tècnics municipals i les molt greus per incomplir els requeriments que formulen els tècnics quan hi ha perill per a la salut o per al benestar social.

Els primers ajuntaments que van aprovar aquesta ordenança, entre els anys 2008 i 2010, van ser els de Riells i Viabrea, Palau-sator, Begur, Blanes, Sant Julià de Ramis, Peralada, Riudarenes i Hostalric. En tots els casos, el text conté les mateixes sancions (excepte la normativa de Riells i Viabrea, que no fixa l'import de les multes).

A partir del 2012, altres consistoris també han aprovat l'ordenança contra el mosquit tigre, tot i que alguns han introduït canvis. Des de llavors, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Vilamalla, Sarrià de Ter i Sant Pere Pescador són els ajuntaments que han aplicat aquesta normativa mantenint, en les sancions, l'import dels casos anteriors.

Ara bé, altres consistoris han augmentat l'import de les multes. És el cas de Cassà de la Selva, que estableix que les sancions poden ser de fins a 150 euros per a les infraccions lleus, de fins a 750 euros per a les greus i de fins a 3.000 euros per a les molt greus. Així mateix, Celrà fixa que les multes poden ser de fins a 1.500 euros per a les infraccions lleus, de fins a 15.000 euros per a les greus i de fins a 30.000 euros per a les molt greus.

L'import més elevat

Pel que fa als municipis gironins que tenen l'import més elevat en les multes contra el mosquit tigre, es tracta de Caldes de Malavella, Aiguaviva, Anglès i Sant Feliu de Guíxols. En tots els casos, segons la seva ordenança, les sancions poden ser de fins a 3.000 euros per a les infraccions lleus, de fins a 60.000 euros per a les greus i a partir de 60.001 euros per a les molt greus.

Ara mateix, com a mínim una trentena d'ajuntaments de la demarcació ja tenen una normativa dedicada a combatre aquesta espècie. De fet, es tracta d'una ordenança que, des del 2008, no s'ha deixat d'expandir als municipis. Els últims mesos, els consistoris de Castelló d'Empúries, Roses i Breda també s'hi han sumat.