Els equips d'emergències, sobretot els Bombers, no paren d'insistir en la necessitat d'una millor preparació, orientació, entre altres per evitar perdre's per exemple quan es va d'excursió a la muntanya. Doncs bé, si fins ara per poder seguir un mapa d'una ruta calia anar amb un GPS o amb una aplicació del mòbil que necessitava cobertura, a partir d'ara això pot canviar amb una app que ha creat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Des de principis d'any fins a mitjans setembre els Bombers han rescatat 290 excursionistes que s'havien perdut a Catalunya. A la demarcació de Girona, la xifra de rescats però sumant tots els del medi natural, ha arribat a fins a 238 persones.

Per poder evitar aquestes situacions en les quals moltes vegades hi ha gent que es perd s'ha creat l'aplicació gratuïta per a telèfon mòbil Catalunya Offline. Està destinada a excursionistes i funciona sense cobertura. Està disponible tant per a iOS com per a Android. El funcionament és senzill, un cop instal·lada, l'usuari es troba amb una pantalla on se li dóna l'opció de poder descarregar cartografia de l'ICGC. Està dividida en 77 àrees geogràfiques, les del Mapa Topogràfic de Catalunya a escala 1:25.000. Aquest és el mapa més habitual, però també se'n pot descarregar un altre de topogràfic i aquest ja molt més detallat, o un ortofotomapa. És a dir que és com si anéssim amb el mapa per fer excursions de tota la vida en paper.

Quan ja es té el mapa baixat, l'excursionista té diverses opcions per dibuixar la seva ruta. Per exemple, pot localitzar la seva posició i crear punts dels llocs més rellevants del seu itinerari, associant-hi fotografies i descripcions. Una altra funció és la de compartir l'experiència amb altres usuaris. És a dir que si s'ha fet un mapa que mostra com anar d'excursió al Puigmal per exemple, un cop acabada la sortida, les dades recollides es poden transformar en un mapa d'Instamaps. Una altra eina ICGC que permet crear mapes propis i publicar-los a internet.