La Generalitat estudia promoure una moratòria puntual de la pesca de coral vermell (Corallium rubrum), si els informes elaborats pels científics demostren que existeix un perill imminent per a les colònies d'aquest preada estructura calcària.

En els últims 20 anys, coralers furtius han saquejat el litoral de la Costa Brava i els encarregats de perseguir aquestes infraccions són el Cos d'Agents Rurals (CAR) del Departament d'Agricultura de la Generalitat, el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil i des de fa un temps la Unitat Regional de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra.

En aquest període, les forces de l'ordre han confiscat 342 quilos de coral vermell d'alt valor econòmic peix il·legalment i, en total, han imposat unes 150 denúncies administratives als furtius per infraccions, el 70% de les quals són per pesca de talla inferior a la permesa.

Davant les veus d'alarma arribades de diferents sectors que alerten del perill en que es troben les colònies d'aquest preat animal marí, la Generalitat estudia prohibir la seva pesca durant un temps, treva que es plantejaria conjuntament amb el Govern i la comunitat Balear perquè la mesura tingui més força i bons resultats. El director general de Pesca de la Generalitat, Sergi Tudela, promourà una moratòria puntual de pesca de coral si els informes dels experts mostren que les colònies d'aquesta espècie, que es pot pescar de maig a octubre en aigües del litoral català, exclusivament del Cap de Begur fins a França, estan en mal estat.

El cap de la secció de pesca i recollida de marisc del Departament d'Agricultura, Jordi Rodón, va explicar que en uns dies es farà una primera reunió amb científics, s'encarregaran uns informes i si conclouen que les poblacions de coral estan en perill, es farà una moratòria pel temps que aquests considerin necessari.

Als biòlegs, que fa anys que reclamen un enduriment de la llei i que es faci complir l'existent, se'ls han sumat recentment alguns centres de busseig del Cap de Creus que alerten de la presència constant de furtius a la zona, saquejant sense cap tipus d'escrúpols el coral.