Un equip de Pediatria de l'hospital Josep Trueta de Girona ha format més de 500 professionals d'altres centres en reanimació cardiopulmonar pediàtrica i neonatal en els darrers tres anys. En total, han impartit més de 25 cursos en hospitals com els de Figueres, Campdevànol, Santa Caterina, Olot, la Seu d'Urgell o al mateix Trueta, a més de diversos centres d'atenció primària de Girona.

L'aturada cardiorespiratòria és poc habitual en pediatria, però si es produeix, el pronòstic és funest, més greu que en l'adult. Si se'n presenta un cas, cal actuar d'urgència amb unes maniobres de reanimació molt precises. L'atenció correcta i immediata en aquestes situacions pot canviar dràsticament el pronòstic vital del nen, recorda avui el Trueta, aprofitant que diumenge 16 d'octubre és el Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardíaca.

La reanimació cardiopulmonar bàsica se centra en les maniobres que es realitzen a la víctima substituir les funcions circulatòria i respiratòria amb les mans i la boca, mentre que la reanimació avançada ja preveu unes mesures clíniques més complexes que s'apliquen en el tractament definitiu de l'aturada. Els instructors formen els professionals en totes les variants possibles d'una aturada cardiorespiratòria en infants, una situació d'emergència que acaba amb el trasllat i l'ingrés hospitalari de la víctima.

Els pediatres instructors del Trueta es mantenen al dia en l'expertesa de les tècniques i la docència, amb una periòdica actualització de coneixements i una reacreditació de les seves competències formatives. Tenen la titulació oficial d'instructors en aquesta matèria, atorgat pel Grup Espanyol de Reanimació Cardiopulmonar Pediàtrica i el Consell Català de Reanimació Cardiopulmonar, i juntament amb alguns pediatres dels hospitals de Figueres, Olot i Campdevànol, són l'equip d'instructors que formen professionals de l'àmbit de primària i l'entorn hospitalari de la demarcació de Girona.

Fa vuit anys que els professionals del Servei de Pediatria de l'hospital de referència a Girona fan aquesta formació pràctica i teòrica per abordar situacions d'aturada cardiorespiratòria en infants, de nivell bàsic, intermedi o avançat. Durant les sessions es fan pràctiques amb maniquins, en què se simulen situacions de nens en estat greu i d'aturades cardiorespiratòries, arítmies i oclusió de les vies aèries, i es comparteixen experiències personals i consells.