Un equip de Pediatria de l'hospital Josep Trueta de Girona ha format més de 500 professionals d'altres centres en reanimació cardiopulmonar pediàtrica i neonatal en els darrers tres anys. En total, han impartit més de 25 cursos en hospitals com els de Figueres, Campdevànol, Santa Caterina, Olot, la Seu d'Urgell o al mateix Trueta, a més de diversos centres d'atenció primària de Girona.

Durant les sessions es fan pràctiques amb maniquins, en que se simulen situacions de nens en estat greu i d'aturades cardiorespiratòries, arítmies i oclusió de les vies aèries, i es comparteixen experiències personals i consells.

L'aturada cardiorespiratòria és poc habitual en pediatria, però si es produeix, el pronòstic és més greu que en l'adult. Davant d'un cas, cal actuar amb unes maniobres de reanimació molt precises que, de realitzar-se correctament, poden canviar el pronòstic vital del nen.

Els pediatres del Trueta tenen la titulació oficial d'instructors en aquesta matèria que atorguen el Grup Espanyol de Reanimació Cardiopulmonar Pediàtrica i el Consell Català de Reanimació Cardiopulmonar, i juntament amb alguns pediatres dels hospitals de Figueres, Olot i Campdevànol, són l'equip d'instructors que formen professionals de l'àmbit de primària i l'entorn hospitalari de la demarcació de Girona.

El Trueta va fer públiques aquestes dades aprofitant que diumenge és el Dia Europeu de Consciènciació de l'Aturada Cardiorespiratòria, una jornada que s'aprofitarà per a conscienciar la població de la importància de realitzar les maniobres de reanimació cardiopulmonar necessàries.

Activitats fins demà

Amb l'objectiu d'involucrar els més menurs, el SEM organitza aquest cap de setmana diverses activittats arreu del territori català. A les comarques gironines, avui a Figueres i demà a Balnes, hi haurà tallers on professionals del SEM ensenyaran de manera teòrica i pràctica a fer maniobres de reanimació, el ritme de les compressions o la ventilació adient.

A més, diumenge al matí, l'hospital de Campdevànol i altres entitats de la Comisssió de Salut Comunitària del Ripollès han previst a la plaça de l'Ajuntament de Ripoll una jornada per a difondre el suport avançat.