Investigadors del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) estan treballant en el primer estudi global per a la investigació de la pesca marítima recreativa al litoral espanyol. El projecte de recerca, anomenat Peces, vol donar una visió global de la pesca recreativa i esportiva a partir de la informació que aportin els diferents actors implicats, com els mateixos pescadors, els clubs o les federacions, i per això convida la ciutadania a participar-hi. En aquest estudi s'hi volen identificar les similituds i diferències entre les diverses modalitats de pesca, les àrees geogràfiques que poden ser útils per realitzar-hi estudis més específics i aprofundir també en els factors socioeconòmics relacionats amb la pesca.

La iniciativa del CEAB treballa en dos sentits: per una banda, la pesca recreativa, la que es realitza en l'àmbit individual amb un vessant lúdic, i per l'altra, la pesca esportiva, la que té caràcter competitiu a través de concursos.

Per recollir informació sobre la pesca recreativa, els aficionats a pescar han de respondre una petita enquesta web d'uns 15 minuts de durada. El web del projecte i les xarxes socials ajuden a difondre el formulari per arribar al màxim de pescadors recreatius possible.

L'objectiu, indica la investigadora del CEAB que dirigeix el projecte, Ana Gordoa, és recollir informació que permeti oferir una visió global de la pesca recreativa al litoral espanyol. S'hi tenen en compte qüestions com el perfil social del pescador, les despeses derivades de l'activitat i la modalitat de pesca, és a dir, si ho fa des d'una embarcació, des de la costa o sota l'aigua. El sistema per respondre el qüestionari estarà actiu fins al febrer i per incentivar la participació es realitzen sortejos entre els enquestats.

Pel que fa a l'àmbit de la pesca esportiva, la finalitat del projecte és aprofitar les competicions per conèixer el que es pot pescar al litoral, indica Gordoa. En aquest sentit, remarca, si gràcies a les federacions esportives es pot aconseguir la informació del que s'ha pescat en les competicions al llarg dels anys, aquestes dades es poden convertir en un bon «sistema de seguiment» dels peixos. «Els concursos que se celebren de manera periòdica poden ser un sistema per prendre el pols a les comunitats de peixos i monitorar els canvis que hi ha al mar per estudiar-los després amb més profunditat», explica Gordoa.