El tabac de picadura guanya pes entre els fumadors gironins i les seves vendes ja representen un 11% de la facturació total de tabac a les comarques gironines. Segons les dades del Comissionat per al Mercat de Tabac del Ministeri d'Hisenda, entre gener i agost, els estancs de les comarques gironines havien facturat gairebé 302 milions d'euros, dels quals més de 32,5 corresponien a les vendes de tabac de picadura per fer-se cigarretes a mà.

Malgrat la tendència a la disminució en la prevalença del tabaquisme, en els darrers anys s'observa un increment del consum de tabac de picadura. El 2006, per exemple, els euros facturats amb aquesta modalitat de tabac suposaven només el 4% del que es venia a les expenedories de la demarcació, al 2010 la proporció ja havia augmentat fins al 7% i tant al 2015 com en el que portem de 2016, ja ha arribat a l'11%, segons el Comissionat per al Mercat de Tabac.

L'extensió del consum del tabac de picadura també es percep en el conjunt del país. Segons les dades de la darrera Enquesta de Salut de Catalunya (Esca), de les persones que fumen diàriament, el percentatge d'aquestes que utilitzen cigarretes fetes a mà s'ha multiplicat per 8, passant d'un 3,3% l'any 2006 al 26,7% l'any 2015.

Actualment el 6,7% de la població catalana fuma tabac de cargolar, el que equival a unes 420.000 persones. Aquesta modalitat de consum és especialment elevada entre les persones més joves i és també més alta entre les persones fumadores amb estudis universitaris i de classe social mitjana i alta.

L'extensió de l'ús de cigarretes fetes a mà entre les persones fumadores, recordava ahir el Departament de Salut en un comunicat, s'ha vist afavorida pel baix preu d'aquests productes del tabac en comparació amb les cigarretes convencionals, i a diferents creences errònies en relació amb aquests productes. Per exemple, de manera equivocada, moltes persones creuen que el tabac de picadura és més natural i menys nociu que les cigarretes convencionals o que pot ajudar-los a controlar o reduir el consum.

De fet, recorda el Departament, un estudi fet en el marc del programa educatiu «Classe sense fum» va constatar que els adolescens catalans pensen que fumar cigarretes fetes a mà és més modern, que dóna més llibertat perquè poden escollir la quantitat de tabac que posen en cada unitat i que és menys perjudicial perquè és més natural.

Per incidir en els més joves, un dels grans grups consumidors del tabac de picadura, la Conselleria de Salut ha posat en marxa un nou programa educatiu per frenar el consum de cigarretes fetes a mà entre els adolescents.

Sota el títol «Fumar, jo no m'hi embolico», s'adreça principalment a l'alumnat de primer cicle d'ESO que participa en el programa «Classe sense fum», però també pot ser utilitzat en el context d'altres intervencions educatives per a la promoció de la salut i la prevenció del tabaquisme.

L'objectiu de la guia és millorar la informació sobre el tabac de cargolar, corregint les creences errònies que els adolescents tenen en relació amb aquest tipus de tabac i conscienciar-los dels riscos associats.

La iniciativa està emmarcada dins el programa comú de Salut i Ensenyament «Classe sense fum» que té com a objectiu que els adolescents de 12 a 14 anys no comencin a fumar ni progressin en el consum regular.