Maria, Jordi, José i Josep es mantenen, malgrat les modes, com els noms més freqüents entre els gironins. Segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que es basen en la població que residia a la demarcació l'1 de gener del 2016, a les comarques gironines hi viuen gairebé 11.480 dones que es diuen Maria (o María, perquè l'Idescat no distingeix els accents), més de 10.000 Jordis, 9.280 Josés i quasi 8.090 Joseps.

Continuen la llista, que no té en compte l'edat, noms com Montserrat, Antonio, Joan, Juan, Francisco, David o Marc.

En el cas de Catalunya, les denominacions més usades són Antonio (102.062 persones), Maria (101.866), José (100.769) o Montserrat (82.050).

Pel que fa a la llista dels cognoms més habituals, Garcia lidera el rànquing sense discussió: 12.320 habitants de les comarques gironines el porten com a primer cognom, i gairebé 13.000 com a segon. En segona posició s'hi trobaria Martínez, ja que hi ha 8.500 gironins que se'n diuen de primer cognom; seguit de Rodríguez, que ocupa la primera posició al DNI de gairebé 8.300 persones a Girona, o López, amb més de 8.000 persones que el porten en primer lloc. Altres cognoms poc originals a la demarcació són Sánchez, Fernández, González, Pérez, Gómez, Ruiz o Vila.

Pel que fa al conjunt de Catalunya, també coincideixen els Garcia, els Martínez, els López o els Sánchez com els cognoms que més abunden al país.

Els menys freqüents

A l'altra cara de la moneda hi ha la llista dels noms i cognoms que porta menys gent a les comarques gironines.

Denominacions com Norbert, Roberto Carlos o Obdulia, per exemple, se situen a la part més baixa del rànquing de l'Institut Nacional d'Estadística. En els tres casos, quan va començar l'any, només una trentena de persones de tota la província eren conegudes amb aquests noms.

A tall d'anècdota, Narcís, el nom del patró de la ciutat de Girona, és l'apel·latiu de 1.280 homes de la demarcació i de Tures, la patrona d'Olot, n'hi ha una cinquantena (i un centenar més com a Maria del Tura, María del Tura o Maria Tura).

En el cas dels cognoms, l'Idescat comptabilitza menys d'un centenar de persones de la demarcació que porten Parera, Culubret o Amargant. Navarra, Brugada, Pigem o Bagudanch tampoc registren més de cent portadors a les comarques gironines.

Com a curiositat, unes 115 persones de la província porten Girona com a primer cognom; una quarantena s'anomenen Blanes i de Figueres n'hi ha 34, segons les dades de població que ha publicat recentment l'Institut Català d'Estadística.