El Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades que impulsa l'obra social La Caixa ha atès 1.500 gironins, tan pacients al final de la vida com als seus familiars. Des que es va posar en marxa a Girona a principis del 2015, el programa ha acompanyat 636 pacients i més de 900 familiars per ajudar-los a afrontar una malaltia terminal.

Desenvolupat per un equip d'atenció psicosocial integrat per cinc psicòlogues de Mutuam, aquest programa ofereix assistència a l'hospital Josep Trueta de Girona, a l'hospital Santa Caterina de Salt, al centre sociosanitari La República i a l'hospital sociosanitari Mutuam. A més, també atén pacients de les àrees bàsiques de salut del Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva Interior, així com una unitat de suport domiciliari.

El perfil majoritari del pacient és el d'un malalt de càncer, però també assisteix persones amb una malaltia crònica. La voluntat és «alleujar el patiment de la persona i la família, acompanyant-lo i afavorint la comunicació amb l'entorn i mitigant les pors i les angoixes», segons ha explicat aquest matí el doctor Xavier Gómez-Batiste, director científic del programa i responsable del programa de Cures Pal·latives de l'OMS. Per Gómez-Batiste, la finalitat última del programa és «que hi hagi vida fins al final de la vida».