El catamarà d'en Pepe Soto ja navega rumb a Panamà on espera arribar a finals de febrer si no hi imprevistos. El popular veí de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) ha vist complert el seu somni de viatjar amb el catamarà que ell mateix, amb l'ajuda dels veïns del municipi, ha construït. Malgrat la pluja que ha caigut durant el matí, el vaixell ha salpat pocs minuts després de les onze del matí del port de Santa Margarida de Roses (Alt Empordà). Per el protagonista de l'aventura el més difícil ja ha passat i ara toca gaudir del viatge. "L'aventura de veritat era arribar fins aquí, ha estat molt difícil", explica Soto que s'ha acomiadat, visiblement emocionat, de la cinquantena de veïns de Castellfollit que l'acompanyaven aquest dissabte a Roses. La previsió és dirigir-se a les Balears, per després dirigir-se al Cap de Gata, d'allà a l'Estret de Gibraltar per posar rumb a San Blas, al Panamà.

En Pepe ha complert el primer dels objectius quan ahir, tot i la pluja, va salpar del port de Santa Margarida de Roses en direcció al de San Blas, on s'espera que hi arribi d'aquí a uns sis mesos. Una aventura que per a en Pepe no serà tan complicada com la que ha suposat arribar fins aquí, i és que el protagonista d'aquesta història està convençut que les dificultats més importants "ja les ha superat" després de fer els primers metres amb el catamarà. Com en tot el projecte, però, en Pepe no va estar sol, i és que una cinquantena de veïns i amics van anar ahir al port rosinc a acomiadar-se i desitjar-li sort en el trajecte.

Un comiat molt emotiu en el qual hi havia amics d'en Pepe Soto que han col·laborat a recollir diners per poder fer realitat aquest somni, l'alcalde de Castellfollit, Miquel Reverter, diversos familiars i el presentador del programa televisiu El Foraster, Quim Masferrer, que va fer popular en Pepe, i que també va voler dir-li adéu.

Dos anys i mig després de posar el primer travesser en el catamarà, en Pepe ha començat a posar rumb cap al seu destí. Abans, però, l'esperen mesos de navegació, on ell mateix reconeix que "hi haurà moments de tot, però estic convençut que arribaré".

La ruta que té prevista resse?gueix la costa catalana fins desviar-se cap a les illes Balears, d'allà posarà direcció al cap de Gata, per després dirigir-se a l'estret de Gibraltar. A partir d'aquell moment afrontarà l'oceà atlàntic fins que a finals de febrer, si no hi ha cap contratemps, arribi a San Blas.

El garrotxí explica que el somni serà complert quan hagi tornat i posi el catamarà a disposició de tots els veïns de Castellfollit. "Quan el vaixell estigui de tornada i pugui fer cultura nàutica amb els que vulguin i el pugui ensenyar a tothom, aleshores s'haurà complert el somni", va explicar. El seu gran objectiu ara és gaudir uns dies de la costa de Panamà i tornar a Castellfollit.

Per seguir el viatge d'en Pepe, l'Ajuntament de Castellfollit informarà quan es pugui posar en contacte amb el navegant. A més, un dels veïns del poble, que és radioaficionat, intentarà situar en Pepe i parlar amb ell per poder fixar la seva posició. Amb tot, durant el temps que estigui creuant l'Atlàntic és poc probable que es tinguin notícies d'en Pepe, ja que per ubicar-lo cal una estació terrestre propera.

La família es mostra "molt orgullosa" de la fita que ha aconseguit. El nebot d'en Pepe, Bonaventura Soto, explica que estan convençuts que aconseguirà arribar i recorda que el dia que els va proposar l'aventura van creure que desistiria. Amb tot, el nebot creu que serà més complicat del que explica en Pepe. "Ell diu que no, però creuar l'Atlàntic i més en solitari, té pinta de ser molt difícil", comenta.

La ruta que farà el Castellfollit obligarà Soto a fer algunes escales per poder abastir-se tant de combustible -surt amb uns 150 litres- com de menjar i beure. "Hauré de parar en alguns ports perquè amb el que porto ara no arribo, però és part de l'aventura", explica. Unes aturades que assegura que aprofitarà per trucar a la família i els amics.