La Gran batuda va començar a les 8 del matí del dissabte dia 15 d'octubre. Membres de les colles de caçadors de Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles, Sant Aniol de Finestres, Rupit i Amer es van reunir en un bar de les Planes, mentre d'altres ho feien a Sant Martí Sacalm (prop delSantuari del Far-Osona). Entre els dos grups van ajuntar uns 200 caçadors que van aconseguir abatre 58 animals.

L'elevat nombre de caçadors era perquè les batudes efectuades per una sola colla d'uns 35 caçadors s'havien mostrat poc eficaces en la cacera destinada a reduir l'excés de població dels senglars. Des de feia temps, els caps de colla es queixaven que després de tant de temps de ser perseguits i caçats amb els mateixos sistemes el senglars havien creat formes d'escapar-se.

Els senglars deixaven que un o dos animals ja vells i grossos fessin d'esquer. És a dir, un o dos senglars atreien l'atenció de les gossades i es deixaven perseguir fins a morir. Tots els altres animals de les ventrades corrien per les vies d'escàpol i sortien il·lesos en una zona lliure de caçadors.

El darrer dissabte, les coses van anar de diferent manera. Els Agents Rurals, els Mossos d'Esquadra i els de la Protecció Civil es van col·locar als camins més directes que condueixen al cingle del Far, Xuriguera, Masnou, Sant Pere, Font de Maia, Mas Joan, Puigmateu, Puig dels Moros, Carbonés, Rocalba, Sant Marc i fins arribar a la Salut. La idea dels responsables de l'ordre era que no hi hagués cap aficionat al ciclisme de muntanya, al trial amb moto, boletaire o senderista que entrés en una zona perillosa.

Hi ha testimonis que ahir van indicar que dissabte al matí a les Planes es van sentir molts trets. Era que les colles havien copat els senglars. És a dir, havien clos el territori entre el Far, la Salut, les Planes i Sant Feliu per l'exterior i anaven cap al centre.

Els senglars prou van intentar el sistema d'escàpol de sempre. Van provar de sortir de la zona on van escoltar als caçadors, però en la seva fugida de manera inevitable van anar a sortir davant dels canons de les escopetes d'alguna de les altres colles que els esperaven. La batuda va durar tot el matí i part de la tarda.

Fonts consultades han explicat que hi ha més batudes en previsió, perquè el de les grans caceres es mostra com un dels únics sistemes útils per evitar l'excés de senglars i les seves conseqüències.