Les promeses per a alguns polítics són fàcils de realitzar, encara que sàpiguen que són impossibles d'aconseguir. Conec un conseller que és capaç d'anar un dia a Viladecans i prometre 2 milions per ampliar l'hospital. El mateix al cap d'uns dies és capaç d'anar a Tarragona i prometre'n 48 per fer un nou hospital. A la setmana següent és capaç d'anar a Catalunya Ràdio i prometre la compra de l'Hospital General de Catalunya per 55 milions d'euros.

I el mateix, és capaç d'aterrar un bon dia els seus somnis a Girona i prometre 12 milions per ampliar la zona quirúrgica, i despertar al dia següent assegurant 48 milions per ampliar el Trueta i fins i tot 200 per construir-ne un de nou, centrant el debat si aquest hauria d'ubicar-se a Girona o a Salt. No cal ser economista per sumar promeses, ni molt menys per saber que tot això que diu és impossible i no ho veurem als pressupostos. Ja saben, alguns prometen que aconseguiran uns diners que mai hem tingut, i que cauran del cel quan arribi el dia que ells imaginen.

En definitiva, fabulacions que solament serveixen per tenir satisfets els votants, sempre que no es coneguin que són falses. Alguna cosa similar va ocórrer als del Brexit, que prometien milions d'euros amb un Regne Unit fora d'Europa per tenir un millor sistema sanitari i, l'endemà, van haver de sortir reconeixent que no havien estat rigorosos. I és una pena voler confondre així els catalans. Si realment la conselleria disposa de milions, ens mereixem que els gestionin d'una forma ben diferent, prioritzant-los per revertir les retallades, per escurçar les llargues llistes d'espera, i per pagar als treballadors els deutes pendents.

Recordo la meva visita al Trueta del 20 de juny. Amb orgull afirmo que tenim magnífics professionals, però ja prou de maltractar-los. Allà vam poder recórrer les urgències, l'UCI pediàtrica, i d'altres parts que cal renovar. Tots els diners que es puguin s'haurien de destinar a fer-ho possible. Cal renovar el bloc quirúrgic, i altres seccions, però no és realista prometre que es farà un altre hospital, ni molt menys que arribaran uns diners que ara és impossible que estiguin en els propers pressupostos.

El temps ben aviat ens ho confirmarà. És ben trist veure que destinen els diners a trencar i no a unir i millorar. Apostar per una millora sanitària a Girona és un encert, així com ho és fer una millora pensant en l'equitat territorial. Cal reobrir centres tancats, activar ambulàncies aparcades, i disminuir amb urgència la llista d'espera, a Girona, com també a la resta de Catalunya.... prometre per prometre és un error, i ni els pacients ni els professionals s´ho mereixen.