La imparable proliferació de la vespa asiàtica a les comarques gironines serà una guerra que queda en mans dels apicultors gironins perquè la Generalitat considera inassumible que els Agents Rurals es dediquin a l'eliminació de nius, de tal manera que ha delegat en els Ajuntaments i els propis apicultors la responsabilitat d'eliminar aquesta espècie invasora. El secretari d'Apicultors Gironins Associats (AGA), Carlos López, indica que en les reunions mantingudes amb els Departaments de Salut i Agricultura i els mateixos Agents Rurals es va arribar a aquesta decisió per la impossibilitat de seguir assumint l'eradicació de nius.

Els apicultors són conscients que hauran d'aprendre a conviure amb la Vespa velutina però admeten que la despesa per combatre-la comença a ser inassumible i provocarà que, a curt termini, desapareguin els petits abellaires, "com ha passat al País Basc i com passa a Galícia", per l'alta mortalitat de colònies apícoles.

Més que l'atac a les abelles obreres, el problema de la Vespa velutina és la forta pressió que exerceixen sobre les arnes. Quan ataquen les obreres, les abelles que estan vigilant la piquera de l'arna entren a l'interior per informar la colònia que estan sent assetjades per la vespa asiàtica, de manera que "les abelles no surten a treballar, no van a beure aigua, no porten pol·len, es debiliten i moren", assegura López.

El problema és molt greu perquè si a aquesta situació se li afegeix una mala temporada a causa de la sequera, com ha sigut el cas aquest any, els apicultors poden acabar la tardor amb colònies extingides, cosa que els obligarà a adquirir nous nuclis per a la temporada següent que seran molt reduïts i dedicaran bona part de la primavera a expandir-se, quan una colònia ja hauria d'estar treballant.

La Garrotxa, l'Alt Empordà i el Ripollès són les comarques on aquest any s'ha detectat una major pressió de la Vespa velutina. "On l'any passar es va notar una presència, aquest any s'ha detectat una pressió", remarca López.

Com combatre la vespa

Els apicultors indiquen que ni els Ajuntaments ni ells compten amb els mitjans adients per combatre la Vespa velutina. Tanmateix, durant la primavera van poder capturar 350 reines amb la col·locació de trampes a prop dels abellars, però a ple estiu els resulta molt difícil trobar vespes perqué les reines ja es troben als nius. "Però un apicultor ha d'estar produint mel i no matant vespes", insisteix el secretari.

El president d'AGA, Àngel Noguer, avisa que la problemàtica de la vespa asiàtica anirà més enllà dels apicultors perquè "ja ens està trucant molta gent que té fruiters i està patint destrosses i la vespa s'està escampant".